UDAR NA KURIR: Moćna Junajted grupa preko svojih medija sprovodi negativnu kampanju protiv Kurira s ciljem da nas ućutka
Foto: Marina Lopičić

UDAR NA KURIR: Moćna Junajted grupa preko svojih medija sprovodi negativnu kampanju protiv Kurira s ciljem da nas ućutka

Društvo -

Smeta im što smo razotkrili šta se krije iza napada N1 na Telekom. Ova kompanija je jučerašnjim saopštenjem obmanula javnost i nedvosmisleno manipulisala činjenicama i izvlačila stvari iz konteksta

Junajted grupa, u okviru koje radi nekoliko medija, između kojih i televizija N1, nastavlja da obmanjuje javnost!

Ta kompanija je, naime, juče potpuno neosnovano opet napala Kurir, u svom saopštenju objavljenom u medijima koji su u njenom vlasništvu, i to ni manje ni više za pokušaj ucene.

Kršeći sve profesionalne i etičke standarde, manipulišući činjenicama, izvlačeći iz konteksta i ne objavljujući naš odgovor na njihovo pismo redakciji Kurira, Junajted grupa spinuje i obmanjuje javnost da Kurir pokušava da je uceni.

Istina je, međutim, nešto sasvim drugo - Junajted grupa na ovaj način želi da diskredituje Kurir i da nas spreči da dalje pišemo kako o njihovim nedvosmislenim napadima na Telekom, koji traju nedeljama, tako i o njihovom poslovanju. Očigledno je da im je zasmetalo istraživanje u kojem smo razotkrili zašto N1 konstantno negativno izveštava o Telekomu, koji je glavni konkurent na tržištu njihovom vlasnicima.

Nedosledno i tendenciozno

U tendencioznom naslovu „Da bi objavili uspehe UG, iz Kurira pokušali da ucenjuju“, Junajted grupa i grupa medija u njenom vlasništvu, opet krše sve profesionalne i etičke standarde. Oni prenose samo jednu rečenicu iz celog odgovora našeg urednika i nju tendenciozno predstavljaju kao ucenu.

Dakle, šta je za Junajted grupu ucena? To što jedan medij zadržava pravo da, posle neosnovanih kritika, odgovori na njihovo izvrtanje činjenica i pokušaj zamene teza.

foto: Marina Lopičić

Kurir je već objasnio da je, u okviru teksta objavljenog u četvrtak u kome razotkriva pozadinu hajke televizije N1 na kompaniju Telekom Srbija, poslao pitanja Junajted grupi koja se odnose na činjenice do kojih smo došli u tom našem istraživanju.

Junajted grupa je odgovorila na ta pitanja, a Kurir je, koristeći svoje i zakonsko i etičko pravo, iz odgovora izostavio nekoliko rečenica, koje ni na koji način ne predstavljaju direktne odgovore na naša pitanja i ne menjaju suštinu njihovog odgovora, već su, prema našem mišljenju, pokušaj spinovanja i reklamiranja navodnih uspeha Junajted grupe.

Ta kompanija nam je poslala zahtev za objavljivanjem odgovora u celini, a odmah nakon toga, ne čekajući da mi to učinimo, objavila svoje saopštenje u kojem nas optužuje da iznosimo neistine i da „pokušavamo da popravimo stanje u kompaniji Telekom i da imamo obavezu da ih branimo i kada uništavaju vrednost kompanije“, kako su naveli u Junajted grupi.

Međutim, Junajted grupa je u svojim optužbama nedosledna i tendenciozna, a istovremeno preko svoje grupe svojih medija i svoje televizije N1 radi ono za šta upravo optužuje Kurir i to u drastičnijem obimu. Nas optužuju da kršimo etičke norme tako što smo iz njihovog odgovara izbacili deo pitanja, a oni objavljuju svoja saopštenja u kojima nas optužuju da radimo u interesu Telekoma, ne objavljujući ni jednu jedinu reč iz naših tekstova u kojima razotkrivamo pozadinu njihove hajke.

Optužuju nas da prećutkujemo bitne činjenice, a pritom oni ne objavljuju u celini odgovor našeg urednika, već samo jednu rečenicu, sa kojom manipulišu i pokušavaju da spinuju da ona prestavlja ucenu.

Nas optužuju da radimo u interesu Telekoma, sa kojim, kako kažu, imamo netransparentan poslovni odnos i kako, navodno, taj odnos utiče na naše izveštavanje, a ni reč ne pominju kako oni (zlo)upotrebljavaju svoju grupu medija i televiziju N1, koji su u njihovom vlasništvu, zarad svog ekonomskog, a izgleda ipak i politčkog, interesa.

Zloupotreba medija u vlasništvu?

Junajted grupa u oba svoja saopštenja, objavljena u četvrtak i subotu, ne pominje ni reč o činjenicama koje smo objavili o tome šta se krije iza prljave kampanje njihove televizije N1 protiv Telekoma.

foto: Marina Lopičić

Televizija N1 licemerno, navodno zbog brige za novac građana, iako Telekom posluje na tržištu na kojem mu je, gle čuda, najveći konkurent Junajted grupa i ne ostvaruje ni dinar prihoda iz budžeta, brine zato što je Telekom imao smanjeni profit. Kritikuju Telekom jer je umanjio profit preuzimajući kablovske operatere, ali im istovremeno ne smeta ogroman gubitak Junajted grupe nastao, opet gle čuda, upravo zbog preuzimanja i akvizicija.

Kritikuju Kurir što otkrivajući pozadinu napada N1 brani Telekom, kako kažu, ali im ne smeta što N1, zlonamerno predstavljajući poslovne rezultate Telekoma, brani svog vlasnika Junajted grupu. I na kraju, zamenjujući teze i optužujući nas za navodnu ucenu, da li upravo oni to pokušavaju da nama urade. Jer, ako televizija N1 može da istražuje poslovanje Telekoma, koji je u poslednje dve godine svojim rastom ozbiljno narušio tržišno učešće Junajted grupe, kako je Kurir otkrio, zašto Kurir ne bi mogao da istražuje poslovanje upravo Junajted grupe.

Ako N1 tvrdi da je Telekom pred propašću, zašto bi Kuriru bilo zabranjeno da uradi istraživanje koje te navode demantuje. Da li je suština da Junajted grupa i N1 žele monopol nad istinom i poštovanjem etičkih pravila na koje se pozivaju, a koja, za razliku od Kurira, jer su registrovani tako kako su registrovani, niko i ne kontroliše, dok je Kurir odgovoran i pred domaćim sudovima i pred Savetom za štampu.

I da li je, pod navodnom brigom za novac građana, borba za dominantnu poziciju Junajted grupe i televizije N1 suština tendenciozne, manipulativne i zlonamerne kampanje protiv Telekoma, koji je u poslednje dve godine uspešno narušio taj monopol.

ČITAOCI NEKA VIDE KAKO JUNAJTED GRUPA MANIPULIŠE

Da li je ovo pokušaj ucene?

foto: Printskrin

U nastavku Kurir objavljuje ceo odgovor našeg urednika Junajted grupi na njihov zahtev za objavom njihovih odgovora u celini. Čitaocima ostavljamo da prosude da li u njemu ima elemenata ucene:

„Medij Kurir ima nezavisnu uređivačku politiku, što znači da na nju ne utiče izdavač, a pogotovu ne treća lica, kako to insinuirate.Tema o kojoj je tekst - odnos dva najveća kablovska operatora na tržištu Srbije i regiona - nesporno je tema od interesa za javnost. Sve informacije objavljene u predmetnom tekstu proverene su sa dužnom novinarskom pažnjom, a prilikom objavljivanja vaših odgovora na pitanja novinara Kurira ništa nije prećutano, niti nepotpuno preneto. Vaši odgovori su objavljeni bez menjanja njihove suštine i značenja. S druge strane, uredništvo je imalo slobodu i ovlašćenje da vaše odgovore skrati, odnosno da ne objavi njihove delove koji ne pružaju odgovor na jasno postavljena pitanja Kurira, već, s jedne strane, predstavljaju pokušaj reklamiranja poslovnih uspeha Junajted grupe, a s druge strane, iznošenje negativnih stavova i tvrdnji na račun rada državnih organa i vašeg konkurenta Telekom Srbija a.d. Ukoliko ste želeli da se objave takve informacije, to ste mogli da uradite u formi npr. saopštenja za javnost, a ne da zloupotrebljavate pravo „da se čuje i druga strana“.

Ujedno vam ukazujemo i na vašu sopstvenu nekonzistentnost, odnosno televizije N1 u vašem vlasništvu, prilikom pozivanja na novinarsku etiku, čije poštovanje tražite u cilju zaštite svojih interesa, dok, s druge strane, nju N1 nije primenjivao prilikom izveštavanja o poslovanju Kurira, jer je selektivno i arbitrarno objavio delove odgovora dobijenih od naše redakcije (odgovori iz mejla od dana 11. 2. 2020. i dana 16. 4. 2020. godine).

Imajući u vidu sve napred navedeno, redakcija Kurira nema problem da ponovo objavi vaše odgovore u celosti, ukoliko na tome i dalje insistirate, ali će oni svakako biti predmet novinarske kritike. Na kraju, ističemo da je vaš mejl nepotpisan. Pravno lice, pa makar bilo i holandsko, nema sposobnost komunikacije, već samo odgovorna lica u pravnom licu.“

Ovo pismo Junajted grupa je okarakterisala kao pokušaj ucene, a od svega su u svom tekstu citirali samo jednu rečenicu: Redakcija Kurira nema problem da ponovo objavi vaše odgovore u celosti, ukoliko na tom i dalje insistirate, ali će oni svakako biti predmet novinarske kritike.

ŠTA SVE KRIJE JUNAJTED GRUPA

Negativan rezultat i rekordna zaduženost

Podsetimo, Kurir je u svom istraživanju otkrio da N1 izveštavanjem o poslovanju Telekoma kroz selektivne podatke, za račun svoji vlasnika Junajted grupe, pokušava da oslabi državnu kompaniju koja je u poslednje dve godine Junajted grupi postala ozbiljan konkurent u celom regionu, ugrožava je i ometa u daljem širenju na tržištu.

Kurir je otkrio da je Junajted grupa početkom ove godine dostigla rekordnu zaduženost od tri milijarde evra, što je skoro tri puta veći dug od Telekomovog. Takođe, otkrili smo i da je Telekom u 2019. imao neto profit od 21 milion evra, a Junajted grupa je ostvarila gubitak od 60 miliona evra u istoj godini.

Mi se, naravno, nismo uplašili i nastavićemo sa istraživanjem poslovanja Junajted grupe, kako u Srbiji tako i u regionu, jer ovaj napad na Kurir ostavlja utisak da se još nešto skriva.

Kurir.rs/ Redakcija Kurira Foto: Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track