KO REKETIRA GRAĐANE PREKO GEODETSKIH ISPOSTAVA? RGZ: Sankcionisaćemo iznudu građana preko eŠaltera
Foto: GO Rakovica

RGZ upozorava

KO REKETIRA GRAĐANE PREKO GEODETSKIH ISPOSTAVA? RGZ: Sankcionisaćemo iznudu građana preko eŠaltera

Društvo -

BEOGRAD - Republički geodetski zavod upozorio je geodetske organizacije da će sankcionisati svaku zloupotrebu eŠaltera i pokušaje reketiranja građana preko naplaćivanja cene veće od administrativne takse za list nepokretnosti, kopiju plana I uverenje u papirnoj formi.

RGZ poziva građane da prijave sve profesionalne korisnike koji pokušavaju da ih prevare i naplate list nepokretnosti po astronomskoj ceni na adresu: zloupotrebalistanepokretnosti@rgz.gov.rs , saopšteno je danas.

"Katastar podseća ostale profesionalne korisnike da su potpisali ugovor o korišćenju eŠaltera i obavezali se da poštuju dobru poslovnu praksu i primenjuju princip međusobnog uvažavanja, a naplata vanserijskih naknada za štampanje dokumenata koje izrađuje katastar je zloupotreba koja ne spada u domen uzajamnog partnerstva", navodi se u saopštenju i dodaje da je u vreme primene mera za zaštitu od zarazne bolesti to i nemoralan čin.

RGZ apeluje da građani bespaltno koriste servis eKatastar - Javni uvid kao i sajt www.geosrbija.rs.

"Zbog zloupotreba koje su se dogodile, katastar otvara mogućnost da građani sami zakažu termin za podnošenje zahteva na šalteru za list nepokretnosti, kopiju plana i uverenje kroz aplikaciju eZakazivanje na sajtu www.rgz.gov.rs", dodaje se u saopštenju.

Građanima će dokumenta koja traže biti overena elektronskim potpisom i dostavljena imejlom ili u papirnoj formi poštom na kućnu adresu. RGZ podseća banke da odluke o odobravanju kredita za klijente mogu doneti na osnovu uvida u bazu katastra nepokretnosti ili korišćenjem eŠaltera.

"RGZ apeluje na nosioce javnih ovlašćenja i banke da od svojih stranaka ne zahtevaju list nepokretnosti, već da edukuju svoje zaposlene o mogućnostima i korišćenju digitalne komunikacije sa katastrom", navodi se u saopštenju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto ilustracija GO Rakovica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja