BRUKA! SRBIJA DAJE MILIONE EVRA ZA PECIVA: Izvozimo tone žita, a jedemo tuđi lebac EVO ŠTA JE UZROK!
Foto: Dimitrije Ostojić

trend

BRUKA! SRBIJA DAJE MILIONE EVRA ZA PECIVA: Izvozimo tone žita, a jedemo tuđi lebac EVO ŠTA JE UZROK!

Društvo -

Ludo - Za smrznuti hleb iz inostranstva naša zemlja platila je prošle godine 6,8 miliona evra, što je duplo više nego 2018, a stručnjaci kažu da se ne iznenadimo ako budemo jeli i pirinčani hleb iz Kine

Iako je veliki svetski izvoznik žitarica, Srbija je prošle godine za uvoz hleba i peciva iskeširala 6,8 miliona evra, a glavni uzrok ovog dvostruko većeg uvoza u odnosu na 2018. je jedan veliki trgovinski lanac, koji sve pekarske proizvode u ponudi uvozi iz inostranstva, smatraju sagovornici Kurira.

Ipak, udvostručen uvoz hleba neće ugroziti poslovanje domaće pekarske industrije, pošto većina malih proizvođača, kako tvrdi Zoran Pralica iz Unije privatnih pekara, i nije u mogućnosti da proizvede specijalne vrste hleba i peciva.

foto: Nemanja Pančić

Nećemo propasti

- Dva su razloga za udvostručen uvoz smrznutog hleba i peciva. Prvi je što imamo firme koje uvoze sve vrste peciva za hotele po Srbiji, koji ih nude gostima za doručak, a čiji je rok trajanja od 30 dana do šest meseci. Drugi razlog je dolazak jednog velikog trgovinskog lanca u Srbiju koji ima svoju fabriku hleba i peciva u Nemačkoj iz koje snabdeva svoje trgovine. Oni imaju određene vrste hleba koje ispeku 70 odsto, zamrznu ih i izvoze, pa ih dopeku u hipermarketu - objašnjava Pralica i dodaje da Srbija ima previše pekara u odnosu na potrebe tržišta i nedovoljno kvalifikovanih majstora.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

On ističe da se zbog male potražnje na tržištu domaćim pekarima ne isplati da kupuju skupe proizvodne linije koje su neophodne za proizvodnju specijalnih vrsta hleba. - Naši industrijski proizvođači su bazirani na proizvodnji hleba i belog peciva, ali nisu opremljeni linijama za lisnata testa i kroasane. Te linije su veoma skupe, roba je vrlo osetljiva za transport i može da ide samo u smrznutom stanju. Naši proizvođači snabdevaju male prodavnice i supermarekte u kojima ne postoji mogućnost da se smrznuti proizvodi peku. Potražnja za specijalnim vrstama hleba je mala, pa se pekarama ne isplati da ih proizvode - ističe Pralica.

Bez opreme

Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju u PKS, ističe da nije ništa neobično što već duži niz godina Srbija ima trend povećanog uvoza pekarskih proizvoda jer se domaći potrošači sve više okreću toj vrsti proizvoda. - Taj trend traje nekoliko godina, jer potrošači imaju sve manje vremena da spremaju hranu, a trgovci to prate i povećavaju ponudu tih proizvoda. Od nekoliko polusmrznutih proizvoda pre nekoliko godina sad na tržištu imate celu lepezu pekarskih smrznutih proizvoda - ističe Bogunović.

Milan Prostran

POSLEDICA SLOBODNOG UVOZA

foto: Marina Lopičić

Agroekonomski analitičar Milan Prostran ističe da je porast uvoza hleba u Srbiju posledica liberalizacije tržišta i sudbina svih malih zemalja koje su u procesu ulaska u EU jer su prerano otvorile tržište. - Nije to ništa novo, ali je to posledica novog kapitalističkog neoliberalnog sistema i naše lakovernosti da ćemo brzo u EU, pa smo prerano skinuli sve carine i dažbine. Otvaranjem tržišta i potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini otvorili smo tržište i za ono što nam treba i za ono što nam ne treba. Zato nemojte da nas iznenadi ako nam iz Kine budu dolazili hlebovi od pirinča - kaže Prostran.

Kurir.rs/ Slavica Tomčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track