BIORAZGRADIVE KESE U STVARI TO BAŠ I NISU: Nove kese napravljene od okso-aditiva, štetne za životnu sredinu kao i obične
Ilustracija

uvedene zbog zaštite okoline

BIORAZGRADIVE KESE U STVARI TO BAŠ I NISU: Nove kese napravljene od okso-aditiva, štetne za životnu sredinu kao i obične

Društvo -

BEOGRAD - Tri dana od kako je počela da važi zabrana korišćenja plastičnih kesa većina velikih maloprodajnih objekata, kao i pijace, pridržavaju se usvojenih propisa i kupcima nude papirne i biorazgradive kese.

Za ovu odluku, donetu radi očuvanja životne sredine, spremni su i građani koji idu u kupovinu sa cegerima i tako pokazuju ekološku svest.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U velikim lancima prodavnica u Beogradu od prvog dana Nove godine kupcima su na raspolaganju višekratne biorazgradive kese napravljene od reciklirane plastike, papirne kese i cegeri,

Kada je reč o beogradskim pijacama, portparol JKP "Gradske pijace" Jelena Nikolić kaže da je to preduzeće spremno dočekalo Odluku o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga i na vreme obavestilo sve svoje zakupce da prvog januara počinje njena primena.

"'Gradske pijace' su poslednjih dana prošle godine darivale svoje verne potrošače platnenim cegerima, kako bi uticali na promenu njihovih navika i smanjenje upotrebe plastičnih kesa, a samim tim i na očuvanje životne sredine", rekla je Nikolić.

Navela je da će se sa time nastaviti i najavila da će već 6. januara biti organizovana besplatna podela cegera na pijacama Blok 44, Skadarlija, Zeleni venac, Banovo brdo.

Na Kalenić pijaci prodavci se uveliko pridržavaju propisa i robu pakuju u plastične kese sa oznakom da su razgradive.

Među njima je i Snežana Pločić iz sela Gola glava kod Valjeva koja kaže da je inspekcija još juče dolazila na Kalenić pijacu i kontrolisala da li se prodavci pridržavaju ove odluke.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Beoinfo

"Inspekcija je bila juče, moja ćerka je radila i nisu je kaznili, jer mi poštujemo usvojenu odluku. Imamo i papirne kese, i plastične koje su razgradive", rekla je Snežana i pozdravila usvajanje odluke.

Nadležne opštinske komunalne inspekcije su ovlašćene da utvrđuju nepravilnosti u primeni ove odluke, a za one koji se ne budu pridržavali propisa predviđene su novčane kazne i do 150.000 dinara.

U Sekretarijatu za poslove komunalne milicije objašnjavaju da je za prekršaj koji načini pravno lice propisana kazna u iznosu od 150.000 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 25.000 dinara, dok će preduzetnik za prekršaj morati da plati 75.000 dinara.

Za te novčane kazne ovlašćeni inspektor izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom, dodaju u Sekretarijatu.

Inspekcije još neće kažnjavati

Inspekcije neće kažnjavati trgovce ukoliko ih zateknu da krše zabranu o plastičnim kesama u Beogradu, rečeno je našem portalu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Doneta je "preporuka o savetodavnom angažovanju inspektora sa preporukom da se trgovci ne kažnjavaju u narednih šest meseci počev od 01.01. 2020. godine", rekao nam je Stevanović.

U međuvremenu, navodi on, trebalo bi da se uvede pravilnik koji će definisati i obuhvatiti sve vrste kesa, tačnije, pravilnik o tehničkim zahtevima za plastične kese.

Ovo je posebno važno jer se već prvog dana zabrane pojavila polemika da li su biorazgradive kese koje nude trgovci kao alternativu, gore od plastičnih.

- Kod nas su pravilnikom dozvoljene kese sa okso aditivima (okso-biorazgradnja) koji služe za bržu razgradnju. Međutim, to je samo brža razgradnja, ali vremenom ostaju čestice koje se nalaze u vazduhu, vodi, zemlji, unosimo ih u sebe - kaže Stevanović.

On podseća da okso aditive Evropa izbacuje, odnosno da je EU donela direktivu da se za dve godine ti aditivi izbace iz upotrebe, što znači da ćemo morati i mi da usaglasimo pravilnik u nekom trenutku.

- Mi smo uvideli to ide u lošem pravcu, doneli smo dokument Strategija upavljanja plastikom do 2030. godine, u kome smo obradili sve elemente i usaglasili sa EU. Sada je na resornom ministarstvu da se taj dokument izgura do kraja - kaže Stevanović.

Prema njegovim rečima, takozvane višekratne biorazgradive kese jesu gore od plastičnih, a najvilše su one kese od etina.

- Problem je sakupljanje tih kesa, reciklaža. Sa ekološke strane etin je najbezbedniji - dodaje on.

Ilustracija
Ilustracijafoto: AP

Kako ističe ni paprine nisu dobre, jer je njihova proizvodnja "prljava", a tu je i seča šuma, zagašenje vode...

Danci su, na primer, podseća Stevanović, napravili jednu studiju koja je jedna od najboljih u tom sektoru, došli su do zaključka da je najobičnija plastična kesa za ekologiju najbezbednija.

VIDEO: Smrt zvana plastična kesa: U čemu vi nosite namirnice? Play Video1:50

(Kurir.rs/Tanjug/Telegraf,V.Bjelić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track