6.100 UČENIKA UKLJUČENO U DUALNO OBRAZOVANJE: Srbija jedina zemlja u kojoj se predsednik posvetio tom pitanju (KURIR TV)
Foto: Kurir TV Printscreen

konferencija u beogradu

6.100 UČENIKA UKLJUČENO U DUALNO OBRAZOVANJE: Srbija jedina zemlja u kojoj se predsednik posvetio tom pitanju (KURIR TV)

Društvo -

Ove školske godine u Srbiji je 6.100 učenika uključeno u dualno obrazovanje, u 72 škole na 35 obrazovnih profila i u čak 880 kompanija.

Dualno obrazovanje čini 10 odsto ukupnog srednjeg stručnog obrazovanja, a dualni profili 16 odsto ukupnog broja profila, dok 18 procenata škola ima dualne profile u svojoj ponudi.

foto: Kurir TV Printscreen

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je na skupu u Beogradu posvećenom dualnom obrazovanju da je važno da se u sistem dualnog obrazovanja uključe i univerziteti, te da je zbog toga donet Zakon o dualnom obrazovanju u visokom obrazovavanju.

Kako je rekao, reformisane su strukovne škole i obrazovane akademije. "Radimo sve da mladi ostaju u Srbiji", rekao je ministar.

Broj učesnika - učenika, škola i kompanija, kao i dualnih profila iz godine u godinu raste, pa je danas 10 puta veći u odnosu na početak.

Tako se školske 2013/2014. godine 400 učenika školovalo na taj način u 16 škola, na tri obrazovna profila i u 40 kompanija, a prošle godine, 2018/2019, bilo je 4.500 učenika koji se obrazuju za 33 obrazovna profila, u 80 škola u 52 grada i opštine, u oko 600 kompanija.

foto: Kurir TV Printscreen

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež kaže da danas deca moraju da se školuju za poslove budućnosti.

Dosta dece, kako je rekao, već uči u kompanijama, među njima i oni koji uče da prave motore koji se ugrađuju u Rols Rojs, delove za avione.

"To su poslovi koji se danas uče u učionicama i kompanijama", rekao je Čadež.

Predsednica Saveta za dualno obrazovanje u Švajcarskoj Ursula Renold kaže da posluje sa 20 zemalja širom sveta, uključujući i SAD, i da je Srbija jedina zemlja gde se predsednik posvetio tom pitanju.

Ona je rekla da mora u obrazovnom sistemu sve da se menja - škole, školske uprave, preduzeća, ali da se menjaju i shvatanja roditelja.

"Digitalizacija se ubrzano dešava, a to podrazumeva da kompanije menjaju procese i proizvode. Menjaju se i kvalifikacije neophodne za određena radna mesta. Škole ne mogu da se menjaju tako brzo kao kompanije tako da je jedini način da mladi ljudi u kompanijama vide šta ih očekuje u budućnosti", rekla je Renoldova.

Ona je pozvala kompanije u Srbiji da se uključe u dualno obrazovanje.

Noel Ginsburg, osnivač "Karijervajz Kolorado", neprofitne organizacije na čiju inicijativu je uveden sistem dualnog obrazovanja u SAD, rekao je da se SAD nalaze na sličcnom putu kao Srbija što se tiče uvođenja dualnog obrazovanja.

"Naš cilj je da otvorimo mogućnosti za sve mlade ljude da se obrazuju za poslove budućnosti, steknu nove veštine", rekao je Ginsburg.

On je istakao da je važno što je u Srbiji dualno obrazovanje podržano od predsednika Srbije, jer se na taj način ubrzava ceo proces.

Jovan Starovlah, iz Tehničke škole Zmaj, koja radi po dualnom modelu, kaže da mnogo više nauci na praksi nego u učcionici i da planira da u kompaniji gde ide na praksu ostane da radi.

Uvođenje elemenata dualnog obrazovanja u srednje stručno obrazovanje u Srbiji počelo je 2013. godine projektom Nemačke organizacije GIZ "Reforma srednjeg obrazovanja", a zatim su se pridružili partneri iz Austrije i Švajcarske, svojim projektima, finansijskom i ekspertskom podrškom razvoju tog modela obrazovanja.

Dualno obrazovanje inicirala je Privredna komora Srbije, a puna primena je počela sa Zakonom o dualnom obrazovanju iz novembra 2017. godine.

Taj model obrazovanja ne uvodi se u ceo sistem srednjeg stručnog obrazovanja, već samo u onim područjima rada u kojima postoji potreba privrede za kadrovima i spremnost da se ti kadrovi zaposle.

Konferenciji prisustvuju predstavnici kompanija iz cele Srbije, škola i lokalnih samouprava, strani partneri i predstavnici institucija koje su doprinele i učestvuju u razvoju dualnog obrazovanja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track