PREDSEDNIK SA GRAĐANIMA ZADUŽENIM U ŠVAJCARCIMA: Obustavite protest, naći ćemo rešenje
Foto: Printscreen/TV Pink

Među narodom

PREDSEDNIK SA GRAĐANIMA ZADUŽENIM U ŠVAJCARCIMA: Obustavite protest, naći ćemo rešenje

Društvo -

Ideja Spremni smo da pregovaramo sa bankama i da deo troškova prebacivanja kredita u evro preuzme Srbija, što bi zemlju moglo da košta 120 miliona evra, rekao je šef države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je građane zadužene u švajcarcima, koji već šesti dan protestuju ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, da prekinu protest i obećao im da će država razmotriti mogućnost da se pomogne u 16.800 predmeta i da se ta dugovanja prebace na evro.

Vučić je sam, bez saradnika, nadležnog ministra ili šefova nadležnih institucija, došao među okupljene građane koji od Vrhovnog kasacionog suda traže da se izjasni o kreditima u švajcarcima i rekao im da će država pokušati da nađe rešenje za njihove probleme, a da se pritom ne nanese šteta finansijskom sistemu zemlje.

- Verujem da možemo da postignemo dogovor. Spremni smo da pregovaramo sa bankama, ali građani ne treba da se zavaravaju da će Kasacioni sud doneti odluku da banke moraju preko noći da vrate građanima novac, niti će banke biti spremne da preuzmu tu obavezu. Ako banke plate 60 ili 70 odsto, mi bismo pomogli sa 20 ili 30 odsto da bi se banke umilile da na određeni način pomognu. Nije fer da neko plati toliki novac i ostane bez svega - rekao je Vučić i istakao da bi to državu koštalo oko 120 miliona evra i da će sud sud morati da donese odluku u kratkom periodu.

foto: Printscreen/TV Pink

Građani su ocenili da država ne treba da bilo šta, plati ali im je Vučić odgovorio da nema načina da se to drugačije reši i zamolio ih da prestanu sa protestom, a ako ne budu zadovoljni reagovanjem države, mogu da se vrate i nastave protest sledećeg petka. Predsednik je rekao da je u ponedeljak, nakon sednice Predsedništva SNS, zamolio guvernerku Jorgovanku Tabaković i premijerku Anu Brnabić da još jednom se razmotre mogućnosti da se pomogne građanima, koji su se pod pritiskom bivše vlasti zaduživali u švajcarcima.

- Ne možemo da kršimo Zakon o obligacionim odnosima, ne želim da vam pričam bajke. Svako pojedinačno lice je to potpisalo, međutim, pojedini bivši državni funkcioneri, ministri i guverner su se na prevaru pojavljivali i davali osećaj sigurnosti tim ljudima. Ali nigde nemate potpis ni Đelića, ni Dinkića, ni Jelašića - rekao je Vučić.

Jelena Pavlović, advokat iz Centra za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija, ističe da bi Vrhovni kasacioni sud do 2. aprila morao da zauzme stav o ovom problemu.

- Očekujemo da će praksa biti ista kao u svim evropskim zemljama, a to znači stavljanje van snage obračuna dinarskih kredita po kursu švajcarskog franka jer za to ne postoji nikakvo ekonomsko opravdanje i direktan je uzrok ogromne novčane nesrazmere.

Jelena Pavlović Cenimo Vučićev potez

foto: Medija Centar

Jelena Pavlović, advokat iz Centra za zaštitu korisnika bankarskih usluga CHF Srbija, kaže da izuzetno ceni potez predsednika Vučića i očekuje da će prvi put biti otvorena diskusija na temu kredita u švajcarcima: - Smatram da je predsednik dosad imao informacije samo sa jedne strane, od banaka koje izjavljuju da će se sistem urušiti, što nije tačno. Predsednik Vučić nam je obećao da će i naši predstavnici biti deo radne grupe za sistemsko rešenje.

Sukob Iz suda štrajkače gađali jajima

Građani iz udruženja CHF Srbija tvrde da je neko iz Kasacionog suda prosuo vodu na njihovo ozvučenje, koje od tada više ne radi, i da su ih gađali jajima.

Brojke 16.814 građana trenutno otplaćuje kredite u švajcarcima

Kurir.rs/Slavica Tomčić

Foto: Printscreen/TV Pink

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track