OPASNE PRENJE TAČIJA I HARADINAJA: Proterivanje sveštenstva je politička igra Prištine
Foto: Beta, Reuters, Sava Janjić

DEPORTOVANJE SRPSKIH MONAHA

OPASNE PRENJE TAČIJA I HARADINAJA: Proterivanje sveštenstva je politička igra Prištine

Društvo -

Potencijalna namera takozvanih kosovskih institucija da deportuju srpske monahe iz pokrajine jer nemaju dokumenta Kosova šalje snažnu i specifičnu poruku da srpski narod tamo nije dobrodošao, smatra politički analitičar Dušan Janjić.

- SPC nije teritorijalno ograničena, Eparhija raško-prizrenska deluje i na Kosovu i u centralnoj Srbiji, imaju monaštvo iz svih krajeva zemlje. To je jedna specifična situacija i ta poruka kosovskih institucija ima težinu jer je u pitanju baš monaštvo. To je veliki problem za SPC i naravno za sve naše stanovništvo, jer se šalje poruka da čak i naše sveštenstvo, kojima je status međunarodno priznat, nije dobrodošlo dole - kaže Janjić za Kurir.

Prema njegovom mišljenju, ovo je vrsta političke igre i nadmudrivanja između Beograda i Prištine.

foto: Fonet Nenad Đorđević

- To je samo nastavak političko-bezbednosnih, ali i marketinških igara Prištine, umesto nastavka pregovora u Briselu, i to nije dobro. To dovodi građane i u pravnu neizvesnost. Narod mora da zna šta ih čeka i koja su dokumenta potrebna, a Priština će zahtevati njihova dokumenta - smatra Janjić.

Da podsetimo, Eparhija raško-prizrenska saopštila je da je kosovska policija rekla jednom njihovom monahu da će sva sveštena lica koja imaju dokumenta koordinacione uprave za KiM biti deportovana ukoliko ne poseduju dokumenta tzv. države Kosovo ili dokumenta Srbije, koja opet MUP Srbije ne izdaje građanima na KiM, osim ako imaju prebivalište van pokrajine.

Kurir.rs / J. Pronić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track