EVO ŠTA SMETE DA PONESETE NA MORE: Turisti oprezno, carinici vam mogu oduzeti sve što je van ovog spiska!
Foto: Profimedia

obratite pažnju

EVO ŠTA SMETE DA PONESETE NA MORE: Turisti oprezno, carinici vam mogu oduzeti sve što je van ovog spiska!

Društvo -

Sezona godišnjih odmora već je počela a veliki broj naših građana krenuće ka stranim destinacijama da bi se odmorila. Međutim, veoma je važno da znate šta smete poneti na letovanje a da ne rizikujete oduzimanje prilikom carinske kontrole.

GRČKA

Tako u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz Srbije jer nismo članica EU, ali možete poneti do 2 kg mleka u prahu za bebe ili hrane za bebe ili hrane za posebne potrebe, kao i do 2 kg hrane za kućne ljubimce.

foto: EPA

Prema podacima sa sajta Uprave carina Srbije, što se tiče voća i povrća u Grčku je dozvoljeno uneti do 5 kilograma ukupno. Lekove možete poneti ali samo za lične potrebe i dokumenta kao što je preporuka lekara.

Najveću pažnju treba obratiti na akciznu robu, odnosno cigarete i alkohol. Tako ako dolazite drumom dozvoljen je unos 40 cigareta ili 20 cigarilosa (do 3 grama po komadu). Možete uneti 10 cigara ili 50 grama duvana. Važno je znati da nije dozvoljeno kombinovanje pa tako ako unosite cigarete, ne možete i duvan, cigarilose ili cigare...

Ali ukoliko dolazite avionom ili pomorskim saobraćajem, onda je dozvoljen unos 200 cigareta ili 100 cigarilosa ili 50 cigara ili 250 grama duvana za pušenje.

Možete uneti 1 litar pića sa udelom alkohola većim od 22 odsto ili 2 litre alkohola sa manjim udelom od 22 odsto. Takođe, možete uneti i 4 litre vina ili 12 litara piva.

CRNA GORA

Što se Crne Gore tiče, možete uneti proizvode za ishranu dece i dijetetsku hranu koju jedete iz medicinskih razloga, ali pod uslovom da nisu potrebni posebni uslovi čuvanja, da su deklarisani i neoštećene ambalaže.

foto: Profimedia

Kombinovane i ostale hrana koja je u originalnoj ambalaži a ne zahteva poseban režim čuvanja do 1 kg. Voća i povrća, sem krompira, možete uneti do 5 kilograma a sušenog voća, povrća, sušenih gljiva, sirove kafe, kakaoa u zrnu i čajeva do 1 kilogram.

Što se tiče alkohola, možete uneti samo litar žestokog pića u originalnoj ambalaži, 2 litre vina a ostalih pića do 5 litara, isto kao i originalno ambalažirane vode. Crnogorci dozvoljavaju unos 200 cigareta ili 50 cigara ili 100 cigarilosa ili 250g duvana.

TURSKA

Što se Turske tiče, tu se propisi razlikuju u odnosu na obližnje zemlje a prema podacima sa sajta Uprave carina, čini se da Turci mnogo liberalniji prema duvanskim proizvodima i hrani, ali su strožiji što se tiče alkohola.

Tako u Tursku možete uneti 200 cigareta i 5 cigarilosa i 10 cigara i 200 grama duvana za pušenje. Ili 200 grama duvana za žvakanje ili 200 grama duvana za nargilu ili 50 grama duvana za šmrkanje.

foto: Profimedia

Međutim, što se tiče alkohola dozvoljen je unos flaše od 1 litar ili 2 flaše od 750 mililitara.

Zanimljivo je da su naglašena i ograničenja što se tiče unosa parfema pa je dozvoljeno 3,5 flašice od kojih svaka može imati maksimalno 120 militara, ali i 4 poklona vrednosti do 300 evra. Ako se radi o putnicima koji imaju do 15 godina, onda taj poklon ne može da prelazi vrednost od 145 evra.

U Tursku možete da unesete 5.1 kg kafe, 1 kg instant kafe, 500 grama čaja, 1 kg čokolade i 1 kg proizvoda na bazi šećera.

Što se tiče lekova, možete uneti količinu potrebnu za terapiju i to za 6 meseci, ali uz potrebnu dokumentaciju kao što je potvrda lekara.

Treba obratiti pažnju da Turci imaju i stroge izvozne propise, pa tako ne možete ni izneti iz zemlje sve što hoćete. Što se tiče duvanskih proizvoda, možete izneti 2 kilograma ili 3 kartona lokalnih duvanskih proizvoda, 5 kilograma alkoholnih pića ili 12 flaša rakije ili drugih lokalnih pića i hrane u vrednosti do 100 turskih lira, s tim što ti proizvodi ne smeju prelaziti težinu od 5 kilograma.

Možete izneti poklona u vrednosti do 5.000 turskih lira, a ako se iz zemlje iznose pokloni u većoj vrednosti potrebna je potvrda da je obavljena zamena strane valute u iznosu većem od 5.000 turskih lira.

Treba obratiti pažnju da je zabranjeno iznositi antikvitete, žitne proizvode, čaj, kakao, kafu i začine

HRVATSKA

Što se Hrvatske tiče, ljubitelji duvana će morati da izaberu između jednu od sledećih opcija a to su 200 cigareta, 100 cigarilosa, 50 cigara ili 250 grama duvana za pušenje.

foto: Profimedia

Hrvati su nešto liberalniji što se tiče vina, kog možete uneti 5 litara i piva (16 litara). Što se tiče drugih alkoholnih pića, dozvoljen je litar sa udelom alkohola većih od 22 odsto ili dve litre sa manjim udelom od navedenog.

Kao i kod Grka, u Hrvatsku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja van EU ali možete da unesete do 20 kg ribe, školjki i proizvoda od ribe, do 2 kg mleka u prahu za bebe, hrane za bebe i hrane za posebne potrebe, do 2 kg hrane za kućne ljubimce, do 2 kg ostale hrane kao što je med, žive školjke i puževi i do 125 gr kavijara ili drugih proizvoda zaštićenih vrsta.

Takođe, u ličnom prtljagu možete uneti hleb, kolače, keks, čokoladu i slatkiše.

Što se tiče svežeg voća i povrća fitosanitarnoj inspekciji ne podležu količine do 5 kilograma.

Dozvoljen je unos lekova potrebnih do mesec dana, uz medicinsku dokumentaciju a specifično je to što lekovi koji sadrže drogu mogu biti uneti u količini potrebnoj za 5 dana.

BUGARSKA

Bugari imaju specifična pravila što se tiče unošenja alkoholnih pića, pa tako možete uneti 1 litar pića sa alkoholnim sadržajem više od 22 odsto, 2 litra alkohola sa alkoholnom sadržinom ispod 22 odsto, 4 litre vina ili 16 litara piva. Međutim, važno je znati da ukupan zbir procenata alkohola ne može da pređe 100 odsto, što ne važi za vino i pivo.

foto: Profimedia

Što se tiče duvanskih proizvoda možete pojedinačno uneti 200 komada cigareta ili 50 komada cigara, ili 100 komada cigarilosa ili 250 grama duvana.

Što se tiče hrane, i tu važe specifična pravila pa s obzirom da Srbija nije u EU, zabranjeno je unošenje mesa i mesnih proizvoda, kao i robe koja sadrži meso a isto važi i za mleko i mlečne proizvode.

Dozvoljen je unos 2 kg hrane za odojčad i posebne hrane iz zdravstvenih razloga, 20 kg ribe uključujući rakove i mekušce, 2 kg živih školjki, rakova, meda i drugih prehrambenih proizvoda životinjskog porekla.

Ukoliko ne sadrže meso, nema ograničenja za hleb, čokoladu, slatkiše, dodatke ishrani, masline, instant supe... Dozvoljen je uvoz do 2 kilograma krompira, povrća i nekih vrsta voća. Detaljnije podatke i kompletan spisak proizvoda koji možete uneti u Bugarsku i druge zemlje možete pogledati ovde.

Lekove možete uneti za lične potrebe i to količinu za najduže 2 meseca uz posedovanje potrebne medicinske dokumentacije. Lekovi koji sadrže opojna sredstava ne mogu se unositi.

Svuda dozvoljeno do 10.000 evra sem u Turskoj

Zanimljivo je da u svim navedenim zemljama možete uneti do 10.000 evra bez posebne dokumentacije, sem u Tursku. Unos turskih lira i strane valute u tu zemlju nije ograničen, ako niste njen državljanin, ali putnici moraju da prijave strani novac kako ne bi imali probleme pri izlasku iz zemlje.

(Kurir.rs/R.Ž.M./Foto ilustracija: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track