NEDAĆA ZA NEDAĆOM SUSTIŽE MALINARE: Niska otkupna cena, kiša grad...neki odustaju od berbe, maline trune u malinjacima
Foto: Zoran Šaponjić

ne isplati im se

NEDAĆA ZA NEDAĆOM SUSTIŽE MALINARE: Niska otkupna cena, kiša grad...neki odustaju od berbe, maline trune u malinjacima

Društvo -

UŽICE - Sve nedaće koje su mogle da se sruče na glavu proizvođača maline – sručile su se ove godine. Od za njih niske otkupne cene, grada, kiše koja pada već danima i zbog koje je teško ući u malinjake pa malina uveliko trune, skupe hemije i goriva, prošlogodišnje suše zbog koje nisu dovoljno porasli mladari...

Ima i malinara koji zbog ukupne situacije, polako odustaju od berbe.

foto: Zoran Šaponjić

"Beremo jedan malinjak, mi iz kuće i dvojica radnika, toliko možemo da postignemo, u malinjak veći od 30 ari niti sam ulazi niti imam računa ulaziti. Uzeo sam sve na olovku, otkupnu cenu, dok platim dnevnice beračima, hranu, sve troškove, ne isplati se brati. Tužno jeste, ali, tako je, eno malina otpadaju sa grana, padaju na zemlju, trunu, trava raste, da čovek presvisne od muke", kaže Dragan Ostojić, malinar iz sela Zlakusa kod Užica.

"I u malinjaku koji beremo situacije je loša. Pre nekoliko dana pao je grad, istina sitan, ali koji god je plod pogođen zrnom leda sad počinje da trune, uz to i kiša pada danima, prinos će biti jako loš, dabogda i tri tone po hektaru. Cena je bila stigla do 125 dinara, i očekivali smo da raste, međutim, sad je pala na 105, neki pominju da će biti i 85 dinara po kilogramu. Sve u svemu katastrofa", kaže Ostojić.

foto: Zoran Šaponjić

"Pre četiri ili pet godina prosečan prinos maline u Srbiji bio je od 12 do 15 tona po hektaru, 2016. godine prinos je pao na 10 tona, prošle godine bio je do šest tona, a ove godine biće od 3,5 do četiri tone po hektaru, a ukupna ovogodišnja proizvodnja maline u Srbiji procena je, biće oko 40 hiljada tona", kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

"U malinjaku od desetak ari u kome sam pre dve godine ubrao 800 kilograma i zaradio više od 800 evra ove godine ubraću malo više od 300 kilograma i naplatiti jedva 300 evra. Malinjak je najpre pogodio jak grad, svaki plod je dokačio led, sad maline trunu, uz to i kiša pada danima, kvalitet je loš, propast ", kaže jedan od proizvođača iz naselja Marin Breg iznad Užica.

(Kurir.rs/Z. Š./Foto: Z.Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja