PROPALI PREGOVORI SA MINISTARSTVOM: Malinari najavljuju da će blokada magistrale kod Prijepolja trajati do deset dana
Foto: Tanjug/Edib Tahirović

SAOBRAĆAJ SE ODVIJA ALTERNATIVNIM PRAVCIMA

PROPALI PREGOVORI SA MINISTARSTVOM: Malinari najavljuju da će blokada magistrale kod Prijepolja trajati do deset dana

Društvo -

PRIJEPOLJE - Magistralni put koji od Prijepolja vodi ka crnogorskoj granici, odnosno prema Bijelom Polju i Podgorici je i dalje blokiran.

Na magistrali je jutros osvanulo nekoliko stotina malinara koji su nasred puta postavili šatore i koji na taj način izražavaju nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene malina.

Proizvodjači malina i dalje u Prijepolju blokiraju magistralni put kroz Srbiju ka Crnoj Gori, Beograd-južni Jadran, zbog čega vozila kroz taj grad na jugozapadu Srbije idu zaobilazno što bi moglo potrajati i do deset dana, odnosno do ispunjenja njihovih zahteva.

foto: Shutterstock

Najavili su da će od sutra, u ponedeljak, Savez malinara Srbije "Srpska malina", podržati protest koji su organizovala Udruženje poljoprivrednih proizvodjača "Limska dolina" iz Prijepolja i Priboja i Udruženje poljoprivrednih proizvodjača iz Užica.

Malinari protekle noći nisu uspeli da se dogovore s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede da se otkupna cenu poveća na 180 dinara.

Ministarstvo im je poručilo da "adresa" za taj zahtev nije država, već da tržište diktira cenu.

Proizvodjači malina tvrde da minimalna otkupna cena kilograma tog voća ne bi smela da bude niža od 1,5 evra, da bi nadoknadili troškove proizvodnje.

Oni su i prošle godine protestovali u Prokuplju tokom berbe, nadajući se da će uz pomoć ministarstava poljoprivrede i trgovine naći neko rešenje.

Regionalna TV N1 je prenela da je predsednik Udruženja "Limska dolina", Sanel Dizdarević rekao da će ove godine početne cene malina biti loše.

foto: Fonet

"Prvo se namire kupci i preprodavci, pa nama šta ostane. S tim razlogom smo se i okupili, da pošaljemo poruku našem predsedniku (Srbije, Aleksandru) Vučiću da nam izađe u susret i da se dovede investitor u Prijepolje koji će raditi preradu maline i uposliti radnike, i ovaj proizvod plasirati na svetsko tržište", rekao je Dizdarević.

Dizdarević je upozorio da će protest u Prijepolju trajati i do deset dana, sve do ispunjenja zahteva.

Kako su javile Večernje novosti, jutros oko tri sata novinarima je rečeno da dogovor sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede nije postignut i da obe strane imaju različito mišljenje.

"Pitanje tržišne cene maline prevazilazi nadležnost ministarstva poljoprivrede zbog toga proizvodjačima država ne može garantovati otkupnu cenu od 180 dinara", kazao je posle propalih pregovora državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović.

foto: Printscreen/YouTube

Predsednica Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Užica Slađana Stanković istakla je poljoprivredni proizvođači ne traže od države novac, već da reguliše tržište.

"Država treba da stane na put onima koji prepakuju našu robu iz uvoza i prodaju je kao srpsku. Država jednom mora stati na kraj monopolistima i hladnjačarima koji bi preko noći hteli da zarade milione sa grbače proizvođača", rekla je Sladjana Stanković.

Saobraćaj se odvija alternativnim pravcima, gradskim ulicama, pa jutros na magistrali nema dugih kolona.

Malinari traže da otkupna cena maline bude najmanje 180 dinara dok hladnjacari za sada nude do 100 dinara za kilogram.

(Kurir.rs/Z. Šaponjić/Beta/Foto: Tanjug, Edib Tahirović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track