SRPSKI ŠVALERI MORAĆE ODSAD JOŠ BOLJE DA SE KRIJU: Poskupljuje STAN NA DAN, ali to nije jedina caka! Zbog ovog će morati u još dublju ilegalu
Foto: Nebojša Mandić

Država reguliše proces izdavanja stanova

SRPSKI ŠVALERI MORAĆE ODSAD JOŠ BOLJE DA SE KRIJU: Poskupljuje STAN NA DAN, ali to nije jedina caka! Zbog ovog će morati u još dublju ilegalu

Društvo -

BEOGRAD - Ministarstvo turizma priprema projekat na nacionalnom nivou koji će regulisati proces izdavanja stanova turistima, poznatiji kao "stan na dan", najavila je Renata Pindžo, pomoćnica ministra turizma, trgovine i telekomunikacija.

"Ministarstvo priprema ozbiljnu reformu poreskog tretmana fizičkih lica pružaoca usluga smeštaja do 30 ležaja. Ta reforma će obuhvatiti njihovo oporezivanje po niskoj stopi, prijavu i plaćanje boravišne takse, kontrolu plaćanja boravišne takse, sistem onlajn prijave i odjave gostiju i elektronski sistem u kojem je uvezan MUP, Poreska uprava, lokalna samouprava i Ministarstvo", precizirala je Pindžo.

Međutim, u Srbiji stan na dan osim turista rado i često koriste i oni koji su na veoma kratkom proputovanju a hotel im je skup pa žele da predahnu ili odspavaju pred nastavak vožnje kao i brojni parovi koji bi hteli da se sakriju od očiju javnosti, a da pritom ne moraju nikome da polažu račune ko su i šta su, niti da ostavljaju ikakva dokumenta i lične podatke.

Ona je, na panelu "Uloga međunarodnih i lokalnih brendova hotela u razvoju destinacije", održanom sinoć na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, rekla da se očekuje da se taj proces završi za dve godine, jer je potrebno promeniti zakonski okvir, uraditi pilot, implementirati rešenje i sprovesti kampanju.

Pindžo je dodala da izdavanje stanova turistima više nije usmereno na klijente koji traže samo jeftin smeštaj, navodi se u saopštenju Ekonomskog fakulteta, koji je organizovao ovaj panel u okviru obeležavanja Dana fakuilteta.

foto: AP/Ilustracija

"Pojedinci čak iznajmljuju tuđe stanove da bi ih izdavali turistima, neće da se kategorišu kod lokalne samouprave i plaćaju porez, već sklapaju ugovore o izdavanju stana i plaćaju neke minimalne nadoknade", napomenula je Pindžo.

Prema njenim rečima, u poslednjih sedam-osam godina u Srbiji je zabeležen dvocifren rast boravka stranih turista i taj trend se nastavlja. Rast deviznog priliva u januaru ove godine je veći za 1,4 odsto u odnosu na januar prošle godine.

Država je poslednjih 10 godina uložila više od 8,2 milijarde dinara u razvoj određenih destinacija kao što su ski centri na Zlatiboru, Kopaoniku i Staroj Planini, Golubac, Lepenski vir i drugi, istakla je pomoćnica ministra turizma.

Ivan Vitorović, generalni direktor "Mona Hotel Management", predočio je da hotelski lanci ne razvijaju destinaciju, već dolaze tamo gde je uzlazni turističi trend.

foto: Dragana Udovičić/Ilustracija

On je kazao da je Srbija i kratkoročno i dugoročno regionalno tržište, sa čim se složio i direktor hotela "Zira", Dejan Pejčinović koji je dodao da su polovinu noćenja u tom hotelu ove godine rezervisali ljudi iz regiona uz goste iz Izreaela, Nemačke i Turske.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) HTEO DA SE RAZNESE "BOMBOM" PRED SKUPŠTINOM! Bivše vojno lice hteo da uđe sa eksplozivom u Skupštinu?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track