ZAEV O OTVORENOM BALKANU: Hiljade porodica u regionu moći će da osete konkretne koristi od potpisanih sporazuma i ove inicijative!
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

potpisani spotazumi

ZAEV O OTVORENOM BALKANU: Hiljade porodica u regionu moći će da osete konkretne koristi od potpisanih sporazuma i ove inicijative!

Severna Makedonija -

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u Tirani da danas potpisani sporazumi Albanije, Srbije i Severne Makedonije omogućavaju jednostavan pristup tržištu rada u bilo kojoj od tri zemlje.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima Srbije i Albanije, na kraju samita inicijative Otvoreni Balkan, Zaev je rekao da će građani ubuduće moći slobodno da se kreću i da rade u bilo kojoj od tri zemlje.

"Hiljade porodica u regionu moći će da osete konkretne koristi od potpisanih sporazuma i ove inicijative. Povezivanjem ekonomija postajemo konkuretniji, snažniji i spremniji za dalji razvoj", kazao je Zaev.

On je još jednom pozvao Kosovo, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru da se pridruže inicijativi Otvoreni Balkan koju je pokrenuo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Albanije Edijem Ramom.

"Od početka inicijative, moji prijatelji i braća, Aleksandar Vučić i Edi Rama, i ja isticali smo da je Otvoreni Balkan zajednički proces stvoren radi dobrobiti celog regiona. Upućujemo jasan, direktan i nedvosmislen poziv drugim zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže", rekao je Zaev.

Premijer Severne Makedonije je kazao da se ne sme dozvoliti da "prevlada evroskepticizam" u regionu, uprkos usporavanju procesa evrointegracija.

"Otvoreni Balkan znatno doprinosi vrednostima i idejama EU. Kada EU ne uspe, mi imamo obavezu da stalno i stalno pokrećemo inicijative kako bi našim građanima omogućili bolji život. Brisel je odlučio da uspori proces proširenja, ali evropeizacija u regionu ne treba da čeka ni da bude zaustavljena", naveo je.

Zaev je ponovio da Otvoreni Balkan nije zamena za EU, već da ta inicijativa "sprovodi evropske ideje" na Balkanu.

"Otvoreni Balkan je put u jednom pravcu. Nema razloga da napustimo put koji vodi bližoj saradnji ljudi u regionu", dodao je Zaev.

Na današnjem samitu u Tirani Srbija, Severna Makedonija i Albanija su potpisali sporazume o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu, o povezivanju šema elektronske identifikacije građana, o saradnji u veterinarskoj, fitosanitarnoj i oblasti bezbednosti hrane i hrane za životinje i o saradnji akreditacionih tela.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track