DIJASPORA ZAVRNULA SLAVINU, GRAĐANI BIH U PROBLEMU: Ako se nešto ne promeni mogući i socijalni nemiri!
Foto: Profimedia, Shutterstock

drama

DIJASPORA ZAVRNULA SLAVINU, GRAĐANI BIH U PROBLEMU: Ako se nešto ne promeni mogući i socijalni nemiri!

Bosna i Hercegovina -

Od aprila do kraja juna ove godine, dijaspora je u BiH poslala 220 miliona KM (110 miliona evra) manje u odnosu na isti period prošle godine, saopštila je Centralna banka BiH.

"Ukupni tekući transferi u drugom kvartalu iznosili su oko 904 miliona KM (452 miliona evra), od čega se oko 554 miliona (272 miliona) odnosilo na doznake iz inostranstva, a ostatak na ostale transfere", navodi se u informaciji.

Ekonomista Zoran Pavlović rekao je za „Avaz“ da su građani BiH zavisni od novca koji dolazi iz dijaspore.

"Očekivao se nedostatak priliva. Jedini problem je što niko od zvaničnika nije razmišljao o tome. Stoga nisu preduzete mjere kojima bi se omogućilo da dijaspora dođe ove godine. Dijaspora nije znala da li može doći u BiH ili ne, iskoristila je odmor. druge destinacije “, istakao je Pavlović.

Misli da smo sebi iskopali rupu u koju smo pali.

"Dijaspora ima problem sa koronavirusom poput nas, pa deo novca zbog toga nije poslat u BiH, a, s druge strane, nisu ovde dolazili na odmor, pa nisu donosili novac koji obično ostavljaju u BiH. Pogotovo ako uzmemo u obzir da će FBiH oporezovati doznake iz dijaspore sa 10 odsto. Mi smo zemlja u kojoj niko ne razmišlja unapred “, naglasio je Pavlović.

Na taj način je, kaže naš sagovornik, dovedeno u pitanje postojanje ljudi koji žive od doznaka dijaspore.

"Problem je ozbiljan, baš kao što smo i mi pacijent kome je potrebna krv, a krvi nema. Pitanje je kako ćemo sa toliko sredstava koliko imamo savladati ovu finansijsku situaciju. Zbog takvih propusta nekoga treba otpustiti", zaključio je Pavlović.

Ekonomista Admir Čavalić kaže da se, u zavisnosti od obima, procjenjuje da učešće dijaspore u BiH. ekonomija od 10 do 15 procenata.

"Ovo je izuzetno visok udio, sličan turizmu za Hrvatsku, što znači da bilo kakve promjene ove varijable imaju značajan uticaj na domaću ekonomiju. Specifični odnosi sa dijasporom i njena veličina čine bh. Ekonomiju izloženom mnogim rizicima zbog recesije. Podaci već pokazuju da će doći do pada doznaka, ali očekuju se još gore promene krajem ove i naredne godine “, objasnio je Čavalić.

Čavalić ističe da se naša dijaspora ponaša kao većina građana BiH u kriznim vremenima.

"Poseban problem odnosi se na mogućnost socijalnih nemira, odnosno ugrožavanja socijalnog mira. Dijaspora je upravo taj korektivni faktor za nedostatke domaćih programa socijalne pomoći", istakao je Čavalić.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track