PAR OTIŠAO U INOSTRANSTVO, PA OSTAO BEZ KUĆE: Čudilo ih što im banka ne skida rate kredita, a onda je usledila GORKA ISTINA
Foto: Shutterstock

razotkrivena paklena shema prevara u kanadi

PAR OTIŠAO U INOSTRANSTVO, PA OSTAO BEZ KUĆE: Čudilo ih što im banka ne skida rate kredita, a onda je usledila GORKA ISTINA

Planeta -

Za jedan kanadski par bilo je neobično što mu s bankovnog računa izostaju otplate hipotekarnog kredita, ali supružnici su ubrzo shvatili da više nisu ni vlasnici svoje kuće u Torontu nakon odsustva od godinu dana zbog posla u Velikoj Britaniji, te da je kuća prodata bez njihovog znanja.

Početkom ove godine, navodi BBC u tekstu o složenoj shemi prevara vlasnika kuća u Kanadi, policija je zatražila pomoć javnosti u hvatanju dvoje ljudi koji su uključeni u taj ‘biznis‘. Koristili su lažni identitet kako bi se predstavili kao vlasnici kuće, a na kraju bi ih i uspešno prodavali, predajući ključeve nesuđenim novim vlasnicima.

Kuća, vikendica
foto: Shutterstock

Slučaj je izazvao veliku pažnju, posebno u širem području Toronta i Vankuvera, gde su nekretnine vrlo skupe i tražene, prosečna kuća košta preko milion kanadskih dolara, odnosno oko 750 hiljada američkih dolara.

U međuvremenu su se pojavile slične priče drugih vlasnika, a istražitelji potvrđuju da su nekad retki slučajevi prevare vlasništva nad imovinom u značajnom porastu. U gotovo svim slučajevima prevara s preuzimanjem imovine poslednjih godina, vlasnici kuća živeli su daleko, u SAD-u, Velikoj Britaniji ili Kini. Neki su za to saznali kada su novi vlasnici u potpunosti renovirali njihovu kuću. Potom sledi dugi proces vraćanja vlasništva nad kućom.

Kuća, vikendica
foto: Shutterstock

"Nikada nisam video ništa slično, posebno kada je u pitanju nivo sofisticiranosti korišćena za izvođenje ovih prevara", rekao je za BBC Trevor Koot, izvršni direktor Udruge za nekretnine Britanske Kolumbije koji je u poslu gotovo 20 godina.

Istražitelji prepoznaju dve vrste prevara, s hipotekom i pravom vlasništva. Hipotekarne prevare obično su češće, pri čemu prevarant koristi lažne identifikacione dokumente kako bi stavio drugu hipoteku na kuću koju ne poseduje, obično kada je prva hipoteka skoro ili u potpunosti otplaćena. Druga vrsta prevare uključuje lažno predstavljanje kao pravi vlasnici i prodaju kuće, što rezultira potpunim prenosom vlasništva nad nekretninom.

U većini slučajeva, ako postoji osiguranje vlasništva kuće, pravi vlasnik i kupac mogu dobiti novac nazad. Osiguranje pomaže pri ponovnom uspostavljanju vlasništva i pokriva pravne troškove nastale tokom procesa.

Prema rečima Džona Rajdera, potpredsednika Title Insurance Company u Čikagu, između 1960 i 2019. godine zabeležene su samo dve prevare u kanadskoj filijali, a sada ih ima na desetine, uključujući najmanje pet slučajeva prevare vlasništva.

Slični slučajevi, primećeni su i u Velikoj Britaniji. Jedan muškarava iz Lutona, na primer, vratio se kući nakon odsustva, da bi otkrio kako je prodata, ne samo kuća, već i sav njen nameštaj.

Kuća, vikendica
foto: Shutterstock

Podaci koje je BBC-ju kancelarija zemljišnih knjiga pokazuju prosečno 41 prijavljeni slučaj prevare s hipotekama i vlasništvom u poslednje četiri godine. Vrhunac od 50 prevara zabeležen je 2016.-2017.

Stručnjaci su malo zbunjeni zašto je došlo do porasta prijavljenih slučajeva, posebno u Torontu. Brajan King iz King Advisory International Group, kompanije sa sedištem u Torontu, smatra mogućim da su virtualni poslovi s nekretninama tokom pandemije mogli da otežaju otkrivanje lažnih identifikacionih dokumenata. Takođe, dodao je, pandemija je naterala neke ljude da napuste svoja imanja na duže razdoblje zbog ograničenja putovanja.

Sve veća sofisticiranost počinitelja, od kojih su neki povezani s organizovanim kriminalom, ujedno upućuju da počinitelji dobro razumeju kanadski sistem nekretnina. Lažne lične karte koje se koriste u ovim transakcijama često izgledaju autentične, a počinitelji angažuju vešte glumce da se predstavljaju kao vlasnici kuća i provedu samu shemu.

Na kraju, posao je vrlo profitabilan. Vrednost nekretnina u Torontu značajno je porasla u poslednjih nekoliko decenija: prosečna kuća 1996. koštala je 198.150 kanadskih dolara, a prošle godine 1,18 miliona.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track