GAS NAJVREDNIJI RESURS: Za Rusiju nema brige, Putin objavio da će potražnja samo rasti
Foto: Shutterstock, AP

novi projekti gazproma

GAS NAJVREDNIJI RESURS: Za Rusiju nema brige, Putin objavio da će potražnja samo rasti

Planeta -

- Gas je bio i još dugo će biti najvredniji resurs za kojim će potražnja samo rasti, ocenio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Konkretni zadaci, novi projekti ‘Gasproma’, razrađuju se na osnovu detaljne ekspertske analize i prognoze promena tendencija na globalnim tržištima, a ona govori da je gas bio i da će još dugo biti najvredniji resurs i stvarna aktiva i da će potražnja samo rasti“, rekao je Putin na svečanosti povodom 30. godišnjice ruske kompanije.

Takođe, dodao je Putin, rast potražnje za gasom u budućnosti će biti najveći u Azijsko-pacifičkom regionu, uključujući Kinu.

"Prethodnih 30 godina svetska potražnja za gasom se praktično udvostručila, u narednih 20, prema procenama eksperata, porašće još 20 odsto, a možda i više. U tzv. prelaznom periodu potražnja će biti ogromna. Pri tome, više od polovine tog rasta biće ostvaren u zemljama Azijsko-pacifičkog regiona, pre svega u Kini, imajući u vidu tempo rasta kineske privrede“, rekao je Putin.

Generalni direktor "Gasproma“ Aleksej Miler uverio je ruskog lidera da će gasa u Rusiji biti mnogo u narednim decenijama, a da je zalog tome – najveća resursna baza u svetu.

Posebno je istakao značaj Jamalskog centra za eksploataciju gasa i istakao da Rusija na Arktiku prednjači ispred svih i da joj tu nema ravnih.

(Kurir.rs/FoNet)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track