STALA PROIZVODNJA: Od kad je kazahstanska nafta krenula u Nemačku, kvarovi u najvećim rafinerijama
Foto: Shutterstock

ozbiljni kvarovi

STALA PROIZVODNJA: Od kad je kazahstanska nafta krenula u Nemačku, kvarovi u najvećim rafinerijama

Planeta -

Ozbiljni kvarovi iznenada su se desili u najvećim rafinerijama Kazahstana nakon što su vlasti te zemlje pristale da isporuče sirovine Nemačkoj za zamenu buradi iz Rusije.

U februaru, nakon što je kazahstanska nafta otišla u nemačku rafineriju Šved, koja je pre rata pripadala ruskom Rosnjeftu, dogodile su se havarije u dve najveće kazahstanske rafinerije nafte.

Rafinerija Pavlodar obustavila je proizvodnju dizel goriva od 11. februara, piše Rojters.

Pres služba fabrike je objasnila da je kvar otkriven na postrojenju za proizvodnju vodonika koji se koristi za hidrotretman i smanjenje sadržaja sumpora u naftnim derivatima. Nastavak proizvodnje u rafineriji Pavlodar, koja obezbeđuje skoro trećinu proizvodnje dizel goriva u Kazahstanu, planiran je za 14. februar.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

Dve nedelje ranije, 1. februara, druga kazahstanska fabrika, Atirau, obustavila je rad. Ukupna proizvodnja dizel goriva u Kazahstanu od 1. do 12. februara pala je za skoro polovinu, na 7,6 hiljada tona, a vlasti su najavile planove za zabranu izvoza naftnih derivata na 4 meseca.

Kazahstan od početka 2022. godine snabdeva naftom Nemačku preko naftovoda Družba. U januaru je sa nalazišta Karačaganak isporučeno 20.000 tona KEBCO Blenda, a za prvi kvartal planirano je ukupno 300.000 tona.

Krajem 2023. Kazahstan planira da pošalje 1,2 miliona tona nafte u Nemačku, a pored toga da proširi izvoz zaobilazeći Rusiju.

Kazahstan je prošle godine preko gruzijskih luka prodao u inostranstvo 1,328 miliona tona nafte, što je 10 puta više nego godinu dana ranije. Izvoz preko Novorosije, koji je pre rata obezbeđivao 80 odsto prodaje kazahstanskih sirovina u inostranstvu, pao je za četvrtinu, sa 2.554 na 1.862 miliona tona.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track