ŠTA SE DEŠAVA? Protok ruskog gasa kroz gasovod Jamal-Evropa pada na nulu
Foto: Profimedia / STEFAN SAUER / AFP

ENERGETIKA

ŠTA SE DEŠAVA? Protok ruskog gasa kroz gasovod Jamal-Evropa pada na nulu

Planeta -

Protok ruskog prirodnog gasa kroz gasovod Jamal-Evropa na granici Nemačke i Poljske pao je na nulu, preneo je u utorak Rojters.

Tokovi u pravcu istoka iz Nemačke u Poljsku duž gasovoda Jamal-Evropa na graničnoj tački Malnov iznosili su oko 1.451 kWh/h do 11 sati, ali su popodne pali na nulu, tvrdi Rojters, pozivajući se na podatke operatera Gascade, prenosi RT.

Kako prenosi ruska agencija TASS, to može biti zbog jednakih isporuka gasa u direktnom i obrnutom režimu.

Gas preko gasovoda Jamal-Evropa obično ide ka zapadu, ali kada poljski kupci kupuju gas iz Nemačke, gasovod obrće tok.

Rusija je rekla da će do četvrtka izraditi praktične aranžmane za strane kompanije koje će plaćati njen gas u rubljama, povećavajući verovatnoću poremećaja u snabdevanju jer su zapadne zemlje do sada odbijale zahtev Moskve za promenu valute.

Ruski gasni gigant Gasprom rezervisao je neke kapacitete za tranzit gasa ka zapadu preko gasovoda Jamal-Evropa za utorak uveče i za sredu, javila je novinska agencija Interfax.

Agencija je dodala da su isporuke ruskog gasa Evropi na druga dva ključna gasovoda – Severni tok i preko ukrajinske tranzitne mreže – uglavnom stabilne.

Gasovod Jamal-Evropa prolazi kroz teritoriju Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke.

Ruska energetska kompanija Gasprom saopštila je u sredu da se isporuke gasa Evropi preko Ukrajine nastavljaju normalno.

-Gasprom isporučuje ruski gas za tranzit preko teritorije Ukrajine normalno u skladu sa porudžbinama evropskih potrošača – to je 109,5 miliona kubnih metara od 30. marta, rekao je predstavnik kompanije Sergej Kuprijanov.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track