NEMCI SE VEĆ HVATAJU ZA GLAVU Građevinska industrija u problemu zbog SANKCIJA! Nestašica bitumena, šrafova, eksera! Cene divljaju!
Foto: Profimedia / Jochen Tack

od rata u ukrajini

NEMCI SE VEĆ HVATAJU ZA GLAVU Građevinska industrija u problemu zbog SANKCIJA! Nestašica bitumena, šrafova, eksera! Cene divljaju!

Planeta -

Građevinska industrija u Nemačkoj već sada oseća ozbiljne posledice rata u Ukrajini koje se ogledaju u nestašici neophodnih materijala, a građevinci će se naći prd teškom odlukom - od kojih projekata će morati da odustanu.

Isporuke važnih proizvoda kao što su šrafovi i ekseri više neće stizati u Nemačku zbog sankcija, rekao je Tim Oliver Miler, generalni direktor Glavnog udruženja nemačke građevinske industrije (HDB), dok nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok ističe da bi trebalo održavati kontakt sa autoritarnim režimima.

Tim Oliver Miler je rekao da se danas ne može sa sigurnošću reći da li će biti dovoljno materijala za sva gradilišta u Nemačkoj, zbog čega ne isključuje prekid izgradnje za veliki broj projekata.

"Trebalo bi da se zapitamo koje projekte moramo da prekinemo, a bez kojih ne možemo", naglašava Miler.

Građevinska industrija je već u kontaktu sa odborima velikih klijenata kao što su "Dojče ban" i "Auto ban".

Drugi problem, prenosi austrijski ORF, je povećanje cena važnih sirovina kao što su čelik, bitumen i aluminijum.

"Pored toga, velike rafinerije su najavile da će kratkoročno morati značajno da smanje proizvodnju bitumena koji je hitno potreban za izgradnju puteva. U nekim slučajevima čak ni isporuke poput šrafova i eksera više ne stižu u Nemačku zbog sankcija" naglasio je on.

Miler napominje da su u nekim slučajevima, cene garantovane samo po satu.

"Nemoguće je stoga ozbiljno kalkulisati i dostavljati ponude kao do sada", rekao je Miler.

U sadašnjim ugovorima, međutim, kompanije nisu mogle da prenesu povećanje cena i zbog toga su prepuštene dodatnim troškovima.

Berbok: Treba održavati kontakt sa autoritarnim režimima

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok je upozorila da će zbog rata u Ukrajini doći do sve većih nestašica i da bi to moglo da vodi u dalje sukobe u "osetljivim" zemljama.

Berbokova je na predstavljanju nove nacionalne bezbednosne strategije istakla da bi Nemačka trebalo da održi kontakt sa autoritarnim režimima, čak i ako ne deli njihove vrednosti i da ne ćuti o pitanjima zbog ekonomskih ili energetskih interesa.

Kurir.rs / RTS, Morgenpost.de, Foto: Profimedia / Jochen Tack

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track