SAMO PAR DANA NAS DELI OD SOCIJALNE EKSPLOZIJE: Premijer Libana moli za pomoć! Na ulicama HAOS, valuta izgubila 90 odsto vrednosti
Foto: AP, EPA

siromaštvo

SAMO PAR DANA NAS DELI OD SOCIJALNE EKSPLOZIJE: Premijer Libana moli za pomoć! Na ulicama HAOS, valuta izgubila 90 odsto vrednosti

Planeta -

Liban je svega nekoliko dana udaljen od socijalne eksplozije, upozorio je danas premijer prelazne libanske vlade Hasan Diab, apelujući na međunarodnu zajednicu da spasi tu zemlju koja je u dubokoj ekonomskoj krizi.

"Građani Libana se sami suočavaju sa ovako mračnom sudbinom", izjavio je Diab na sastanku sa ambasadorima i predstavnicima diplomatskih predstavništava u Bejrutu, a prenosi agencija Rojters.

Hasan Diab
foto: AP / Dalati Nohra

On je, takođe, rekao da samo nova vlada može ponovo započeti razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o planu za oporavak zemlje.

Bejrut, Liban
foto: AP / Hussein Malla

Diab je na funkciji v.d. premijera otkako je podneo ostavku na mesto premijera samo nekoliko dana nakon katastrofalne eksplozije u Bejrutu 4. avgusta prošle godine. Od tada, političari u Libanu ne mogu da se dogovore o novoj vladi.

Šef spoljne politike Evropske unije je prošlog meseca rekao libanskim liderima da su oni krivi za političku i ekonomsku krizu, i da bi se neki od njih mogli suočiti sa sankcijama ako nastave da opstruiraju korake za formiranje nove vlade i sprovođenje reformi.

Svetska banka je libansku krizu nazvala jednom od najgorih depresija moderne istorije.

Nacionalna valuta izgubila je više od 90 odsto vrednosti, a više od polovine stanovništva je gurnuto u siromaštvo.

Nezadovoljstvo zbog nestašice goriva izazvalo je sukobe na benzinskim pumpama, a premijer je upozorio na mogućnost novih nemira.

Kurir.rs / Tanjug, Reuters, Foto: EPA, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track