UKIDAJU SE PENALI ZA PREVREMENO PENZIONISANJE? Ko ima 40 godina staža dobijaće punu starosnu penziju

Predsednik Sindikata penzionera "Nezavisnost" Miloš Grabundžija izjavio je danas da će se taj sindikat zalagati da država poveća prosečnu penziju sa 47 na 60 odsto od prosečne zarade, da se poboljša položaj penzionera i da se "ukinu penali za one koji imaju 40 godina staža"

Printscreen/RTS

Na okruglom stolu u Beogradu, Grabundžija je tražio i da vlast nađe zakonsko rešenje koje bi zaštitilo penzionere prilikom zaplene imovine od javnih izvršitelja.

- Stan penzionera ne može biti predmet plenidbe, nego se mora naći izričito rešenje da to ne bude iseljavanje penzionera - dodao je Grabundžija.

Kazao je da su zajedničkim radom svih udruženja penzionera u Srbiji uspeli da jedan deo pitanja usklade sa ministrom finansija i predsednikom Vlade u prethodnom sazivu.

- Korigovali smo neke predloge i povećali ih na veći nivo, ali želimo da se prosečna penzija sa 47 poveća na 60 odsto od prosečne zarade - kazao je Grabundžija.

Na sastanku je istaknuto da je prosečna penzija 46.000 dinara što, kako su rekli iz sindikata, nije ni polovina potrošačke korpe.

Shutterstock, Ilustracija 

- Država ima obavezu da obezbedi zaradu koja je adekvatno usklađena sa potrošačkom korpom - kazao je Grabundžija.

Pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Bojana Milenović rekla je da su pitanja od značaja za penzionere takođe od značaja za čitavo stanovništvo.

Ona je kazala da se penzijski sistem u Srbiji, a posebno penzijsko i invalidsko osiguranje, sastoji od 2,8 miliona osiguranika i 1,6 miliona korisnika.

- Izmenom propisa iz 2022. godine, omogućeno je da u 2023. i 2024. godini penzije budu usklađene sa kretanjem zarada - kazala je Milenović.

Dodala je da je Srbija za poslednje nepune tri godine imala pet usklađivanja penzija – tri redovna i dva vanredna.

"Sasvim je sigurno da će realni rast penzija biti veći od 10 odsto u ovoj godini. Očekujemo da će u 2025. godini primanja penzionera biti realno povećana u značajnoj meri", kazala je Milenović.

Rekla je da će naredno redovno usklađivanje penzija biti mesec dana ranije u odnosu na uobičajno usklađivanje, počev od decembra ove godine.

Biznis.kurir.rs/Beta