EVROPSKA NEDELJA MLADIH: Izborom zanimanja do uspeha
Foto: Promo

EVROPSKA NEDELJA MLADIH: Izborom zanimanja do uspeha

Održiva budućnost -

U društvu koje karakterišu neprestane promene, specifične vrednosti, promovisanje ideje „brze zarade“, brojni izazovi i mogućnosti, jedna od važnih, ali i vrlo teških odluka koju mladi treba da donesu je čime će se baviti i šta će raditi. Sa namerom da podrži mlade i da pokuša da im pomogne u traženju odgovora na dileme u vezi sa poslom i karijerom, Ekonomski fakultet u Kragujevcu je, u saradnji sa međunarodnom studentskom organizacijom AIESEC, organizovao interaktivno predavanje na temu „Izborom zanimanja do uspeha“.

STUDENTSKO SRCE
foto: Promo

Događaj je organizovan kao podrška Evropskoj nedelji mladih koja se ove godine održava od 12. do 19. aprila sa ciljem da se mladi osnaže kako bi se aktivno bavili temama od društvenog značaja i kako bi se promovisala postignuća mladih. Organizacijom ovog događaja, Ekonomski fakultet u Kragujevcu je pokazao da prati savremene trendove, da studentima pruža primenjiva znanja i vodi računa o budućnosti studenata, srednjoškolaca i lokalne zajednice.

STUDENTSKO SRCE
foto: Promo

Predavanje je bilo namenjeno srednjoškolcima i studentima, a govornici su bili:

  • gospođa Snežana Tomašević, zadužena za usluge profesionalne orijentacije i planiranje karijere u Nacionalnoj službi za zapošljavanje Kragujevac,
  • gospodin Vladimir Dobi, vlasnik i generalni direktor kompanije LionEight iz Kragujevca i
  • gospodin Nikola Jerotijević, direktor ljudskih resursa kompanije Forma Ideale iz Kragujevca.

Predavanju je prisustvovalo oko 60 učenika iz četiri srednje škole - Prve kragujevačke gimnazije, Ekonomske škole, Medicinske škole i Turističko-ugostiteljske škole Toza Dragović u Kragujevcu i srednje škole "Đura Jakšić" iz Rače. Predavanju su prisustvovali i studenti Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu.

STUDENTSKO SRCE
foto: Promo

Četiri pitanja su bila predmet diskusije. Na pitanje "Da li imate ideju čime želite da se bavite?" čak 58% đaka i studenata je odgovorilo da još uvek razmišlja o svojim interesovanjima, čime je potvrđen značaj održanog predavanja. Na pitanje "Šta je važno za razvoj uspešne karijere?" đaci i student su odgovorili da su to spremnost da se uči i prate trendovi, pokazivanje incijative i formalno obrazovanje. Na pitanje "Šta je ključno za sticanje relevantnih znanja i veština?", đaci i studenti su istakli das u to praksa u dobroj kompaniji, adekvatno formalno obrazovanje i vannastavne aktivnosti. Kod poslednjeg pitanja, od publike se tražilo da se opredele za jednu konkretnu vrstu posla. Zanimljivo je da je čak 39% đaka i studenata iskazalo želju za bavljenje sopstvenim biznisom, dok 37% želi posao u vrhunskoj kompaniji. Svega oko 19% želi posao u državnoj instituciji ili preduzeću.

Stavovi đaka i studenata su jasno pokazali da je došlo do značajne promene na tržištu rada, te da mladi danas imaju drugačija očekivanja i želje. Oni su svesni ključnih aspekata razvoja karijere, ali i postojećih problema, što implicira potrebu da različitim kanalima treba da budu podržani. U tom kontekstu, današnje predavanje je potvrdilo značaj saradnje i povezivanja obrazovnih institucija i privrede. Komentarišući odgovore đaka i studenata, predavači su istakli da posladavci očekuju kandidate sa formalnim obrazovanjem, spremne da prate trendove i da stalno uče. Takođe su istakli da se znanje stranih jezika i rada na računaru podrazumevaju. U zaključku, predavači su istakli da mladi treba da budu otvoreni za mogućnosti koje im se nude i da ne treba da se plaše neuspeha, jer je sopstveni neuspeh prilika za učenje i otkrivanje novih prilika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja