GASTROINTESTINALNE BOLESTI: Poremećaji ovog sistema mogu uzrokovati različite simptome
Foto: Shutterstock

GASTROINTESTINALNE BOLESTI: Poremećaji ovog sistema mogu uzrokovati različite simptome

Održiva budućnost -

Gastrointestinalni trakt igra ključnu ulogu u varenju hrane i apsorpciji hranljivih materija. Različite bolesti i poremećaji ovog sistema mogu uzrokovati različite simptome. Iako se različite gastrointestinalne bolesti razlikuju po svojim karakteristikama, postoji nekoliko zajedničkih simptoma koji se mogu javiti u različitim stanjima.

1. Sindrom iritabilnog creva (IBS):

- IBS je hronični gastrointestinalni poremećaj koji može uzrokovati simptome kao što su abdominalna bol, nadutost, proliv i konstipacija. Ovi simptomi mogu biti varijabilni i dolaziti u različitim kombinacijama.

2. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB):

- GERB uzrokuje vraćanje kiseline iz želuca u jednjak, što može izazvati simptome kao što su žarenje u grudima (žgaravica), regurgitacija, bol u grudima i osećaj kiseline u ustima.

3. Inflamatorne bolesti creva (IBD):

- IBD uključuje bolesti kao što su Kronova bolest i ulcerozni kolitis. Simptomi ovih bolesti mogu uključivati proliv, krv u stolici, abdominalnu bol, gubitak telesne mase i umor.

4. Sindrom nadražljivog debelog creva (IBS-D):

- IBS-D je podtip IBS-a koji se karakteriše čestim prolivom kao glavnim simptomom, uz bol u stomaku i promene u stolici.

5. Sindrom nadražljivog debelog creva (IBS-C):

- Ovaj podtip IBS-a često uzrokuje konstipaciju, teškoće pri pražnjenju creva, bol u stomaku i nadutost.

6. Gastropareza:

- Gastropareza je poremećaj u pokretljivosti želuca koji može izazvati simptome kao što su mučnina, povraćanje, nadutost i osećaj sitosti čak i nakon male količine hrane.

7. Divertikulitis:

- Divertikulitis je upala izbočina u debelom crevu, poznatih kao divertikuli. Simptomi uključuju abdominalnu bol, groznicu, promene u crevima i opštu malaksalost.

8. Gastroenteritis:

- Gastroenteritis je akutna upala želuca i creva koja često uzrokuje simptome kao što su proliv, povraćanje, abdominalna bol i dehidracija.

9. Peptički čir:

- Peptički čir uključuje oštećenje sluznice želuca ili prvog dela tankog creva. Simptomi mogu uključivati abdominalnu bol, žgaravicu, povraćanje krvi i promene u apetitu.

10. Sindrom malapsorpcije:

- sindrom malapsorpcije obuhvata niz stanja koja ometaju apsorpciju hranljivih materija u crevima, a može izazvati simptome kao što su dijareja, gubitak telesne mase, malnutricija i umor.

Za sve ove bolesti veoma često supstanca koja može da pomogne je hioscin-butilbromid ali samo uz konsultaciju sa lekarom ili farmaceutom.

Uredništvo portala LekarInfo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track