Vanja Petković: Evo kako naša priprema za novu školsku godinu može imati manji uticaj na planetu!
Foto: Promo

Saveti stručnjaka za zaštitu životne sredine i jedne mame pred 1. septmebar

Vanja Petković: Evo kako naša priprema za novu školsku godinu može imati manji uticaj na planetu!

Održiva budućnost -

Šarenilo školskog pribora lako nas mami uoči 1. septembra kada opremate svoje đake. Ta kupovina takođe, može i mnogo da vas košta, pogotovo ako imate više od jednog deteta.

- Uskoro počinje škola i čini nam se da je spisak potrebnih stvari svake godine sve duži. Ali ukoliko u ovom momentu razmišljamo i o očuvanju planete nekoliko pažljivih promena može učiniti povratak u školu manje opterećujućim i za planet, a i za naš novčanik - kaže Vanja Petković, doktorand nauke zaštite životne sredine, osnivač Akademskog centra zaštite životne sredine i održivog razvoja koja ima sjajne savete o ovoj aktuelnoj temi.

- Naravno da je početak školske godine prilika za dobijanje novih stvari, ali hajde da od sada razmišljamo malo drugačije. Zato je savet broj 1. da ako vam se nešto čini nepotrebnim za kupovinu, preskočite to. Ukoliko se kasnije pokaže potrebnim, onda ga tada kupite, jer je kancelarijski/školski pribor dostupan tokom cele godine - predlaže Vanja.

Dajte prednost recikliranim materijalima

Izaberite višekratnu upotrebu u odnosu na jednokratnu ili recikliranu umesto novih i originalnih materijala. Proverite samo koliko imate kući na pola iskorišćenih grafitnih olovaka, takođe možete pronaći olovke, sveske i blokove napravljene od recikliranih materijala.

Bojice i olovke u boji stvaraju manje otpada – i manje isparenja – od markera. Istražite proizvođače koji prodaju školski pribor za višekratnu upotrebu, reciklažu i netoksični pribor, od netoksičnog lepka i recikliranih olovaka.

- Što se tiče rančeva i peronice, uvek možemo razmeniti sa starijom braćom ili sestrama ili napraviti razmenu sa komšilukom. Novac koji uštedite iskoristite na kupovinu kvalitetnijih, dugotrajnijih stvari ili prosto možete da uštedite za patike ili bilo koju drugu stvar koju morate imati, odnosno „koju svi drugi dobijaju“ – kaže Vanja, dodajući da “roditelji znaju o čemu priča” iz spostvenog iskustva kao majka troje dece, od kojih su dvoje školskog uzrasta. Ona kaže da je dobar izbor “čvrst ranac/školska torba koji će trajati nekoliko godina”.

- Danas možemo pronaći mnoge rančeve sa višegodišnjom garancijom i mogu se popraviti ukoliko se pokvari kaiš ili patent zatvarač. Birajte proizvođače koji prave promenu ka održivom tekstilu. Potražite ruksake/školske torbe napravljene od prirodnih vlakana poput konoplje ili lana – savetuje naša sagovornica.

Usporite sa kupovinom odeće

Osim ako letnji nalet rasta nije učinio da im ceo ormar zastari, izbegavajte kupovinu potpuno nove garderobe. Umesto toga, nosite novu odeću za prvi dan škole i sačekajte nekoliko nedelja da vidite šta im treba. Zamena odeće može biti zabavna u bilo kom uzrastu i ima smisla za decu ili pre početka škole ili nekoliko nedelja kasnije kada stilovi „sazrevaju“.

- Ukusi i trendovi se brzo menjaju, posebno ako se grupe prijatelja promene u novoj školskoj godini. I nikada nije prerano da se deca upoznaju sa održivom modom – uverena je Vanja.

Koristite višekratne kutije za užinu

Užinu koju pakujete svojim mališanima neke bude u kutiju za višekratnu upotrebu umesto plastičnih kesa, predlae Vanja.

- Postoji mnogo slatkih kutija u bento stilu i opcija od nerđajućeg čelika koje eliminišu potrebu za plastičnim kesama i folijama vrećama sa patent zatvaračem, aluminijumskim folijama. Imajte u vidu da se aluminijumske folije nikada ne razrade u životnoj sredini – upozorava ona.

Vanjaističe da su flaše za vodu i termo flaše za višekratnu upotrebu bolja opcija od plastičnih flaša.

- Uputite decu u nove odluke, u novo saznanje kako kao pojedinci i te kako možemo da doprinesemo i smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu. Nema razloga da ne znaju kakav uticaj na životnu sredinu mogu imati njihove torbe, olovke, papir ui drugi školski pribor. U najmanju ruku svojim primerom mogu edukovati svoje vršnjake, drugare i nastavnike o ekološkom načinu razmiljanja i nekim novim odlukama - navodi Vanja Petković.

Srećno u novoj školskoj godini!

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track