02:42

ŠVAJCARSKA DAJE 5 MILIONA € ZA OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE U SRBIJI: Podrška našoj zemlji da se izbori sa klimatskim promenama!

kurir televizija

ŠVAJCARSKA DAJE 5 MILIONA € ZA OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE U SRBIJI: Podrška našoj zemlji da se izbori sa klimatskim promenama!

Održiva budućnost -

U okviru inicijative „Evropska unija za Zelenu agendu u Srbiji“ predstavljeno je više od 80 inovativnih rešenja koja imaju za cilj da ubrzaju put ka "zelenoj" Srbiji. Kada je reč o smanjenju zagađenja vazduha, ove ideje u praksi omogućile bi da kvalitetniji vazduh udiše više od 2.300.000 građana Srbije.

Smanjane emisije gasova sa efektom staklene bašte i zavisnosti od fosilnih goriva, ušteda energije i prirodnih resursa, kao i zaštita zdravlja ljudi i očuvanje životne sredine, ovo su samo neki od ciljeva projekta "Evropska unija za zelenu agendu u Srbiji".

zelena agenda
foto: Kurir televizija

Put ka njima ubrzaće novo partnerstvo Srbije sa vladom Švajcarske, kao i finansijska podrška te zemlje od 4,9 miliona dolara.

- Švajcarska je posvećena borbi protiv klimatskih promena, kako u zemlji, tako i širom sveta. Ovim doprinosom od 4,9 miliona dolara i dodatno planiranih 2,8 miliona dolara posebno namenjenih za dekarbonizaciju Švajcarska podržava napore Srbije i privatnog sektora u borbi sa klimatskim promenama - kaže Rišard Koli, šef odeljenja za saradnju u ambasadi Švajcarske.

Ova rešenja su pristigla kao odgovor na četiri javna poziva koja je uz podršku EU raspisao program UN za razvoj u saradnji sa švedskom agencijom.

Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju delegacije EU u Srbiji istakao je da Srbija mora da prođe kroz programe za zaštitu vazduha od 2020. do 2030. kako bi zaštitili zdravlje građana.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track