KO SE GREJE NA PELET SVANUĆE MU KAD VIDI CENU: Najniža je u poslednje tri godine - Evo gde možete da ga nabavite i kad se očekuje poskupljenje!

Shutterstock

Prosečna cena tone peleta najniža je u poslednje tri godine i iznosi 350 konvertabilnih maraka (KM), što je oko 180 evra po toni.

Predsednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u Bosni i Hercegovini Goran Ivanović ukazao je na to da je situacija sa zalihama peleta veoma dobra, ali je potražnja u prethodnom periodu bila izuzetno slaba.

- Tokom leta robu su nam uzimali, uglavnom, strani kupci, što je ove godine izostalo, jer se u Evropi prodavao pelet iz južne Amerike, Azije i Ukrajine - navodi on.

Prema njegovim rečima, time je stvoren veliki pritisak na evropsko tržište.

- Zbog toga su se naši standardni kupci okrenuli proizvođačima iz spomenutih delova sveta, a uzrok male potražnje je bila i zabrana izvoza peleta iz Bosne i Hercegovine, pa još nismo uspeli da se vratimo na evropsko tržište - ukazao je Ivanović.

Naglasio je da će se trenutne cene zadržati u narednih mesec, do mesec i po dana, što je ocenio kao dobrim za povratak poverenja u tržište, kao i da se potrošačima izađe u susret.

BiznisKurir/B92