ONI MESEČNO ZARADE VIŠE OD 1.000 €: Uz to imaju beneficirani radni staž i dodatna tri meseca na godinu dana - Evo koja su to zanimanja i u čemu je caka

Shutterstock

Brojna radna mesta u Srbiji obezbeđuju beneficirani radni staž jer je na njima rad naročito težak, opasan i štetan za zdravlje. Među njima su i poslovi u zdravstvenim ustanovama. Pravo u njima na raniji odlazak u penziju ostvaruju i lekari koji rade na radiologiji i koji pružaju hitnu medicinsku pomoć.

Pravilnikom o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem definisano je da lekar specijalista - radioterapeut za godinu dana rada dobije dodatna tri meseca, odnosno 12 meseci rada se računa kao 15. Lekar koji pruža hitnu medicinsku pomoć na mestu događaja i u transportu takođe za godinu dana rada dobija još tri meseca.

Pravo na beneficirani radni staž u zdravstvenim ustanovama pored lekara ima i radiološki tehničar u radioterapiji, radioterapeutski i radiološki fizičar na pripremanju i primenjivanju zatvorenih gamaemitera i odgovorno lice za zaštitu od jonizujućeg zračenja, što se tiče radiologije. I njima se 12 meseci rada računa kao 15.

Shutterstock 

Što se tiče hitne medicinske pomoći, pored lekara pravo na beneficirani radni staž ima i bolničar, tehničar i viši tehničar koji pomaže pri pružanju ili sam pruža određenu hitnu medicinsku pomoć na mestu događaja i u transportu i vozač sanitetskog vozila. Navedena zanimanja za godinu dana rada dobijaju još dva meseca, odnosno 12 meseci staža im se računa kao 14.

Kolika je plata lekara u Srbiji?

Prema podacima Demostata koji su objavljeni u maju ove godine u Srbiji lekar opšte prakse ima platu od oko 900 evra, specijalista 1.100 dok subspecijalista prima oko 1.200 evra.

Shutterstock 

Podsetimo, ranije smo pisali o tome da većina radnih mesta u Vojsci Srbije dobija na godinu dana rada tri meseca beneficiranog staža, odnosno 12 meseci rada se računa kao 15. Pravo na beneficirani radni staž u Vojsci Srbije imaju profesionalna vojna lica kao i civilna lica na službi.

Važno je da se napomene da Zakon o radu navodi da se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem pod uslovom da je na radnim mestima osiguranik efektivno proveo ukupno najmanje deset godina, odnosno ukupno najmanje pet godina ako je utvrđena invalidnost. Staž osiguranja se uvećava samo za vreme koje je efektivno provedeno na radu.

BiznisKurir/Mondo