PRE SEZONE GREJANJA NAUČITE TRIK ZA UŠTEDU: Na ovaj način možete da smanjite račun za struju i sačuvate pozamašnu cifru u džepu!

Privatna Arhiva

Sezona grejanja je pred vratima, a iz Vlade Hrvatske su protekle nedelje stigle najave o povećanju cena energenata od deset do 15 odsto. Pritom je ministar finansija Marko Primorac najavio i smanjenje subvencija za građane za struju i plin kako bi se smanjili negativni učinci u državnom proračunu.

Drugim rečima, jesen i zima koje su pred hrvatskim građanima nikad neće biti skuplja i mnogi se građani, naročito penzioneri i studenti, pitaju kako će uz, ionako mala primanja, podneti novo poskupljenje režija.

Zanimljivo je i da se paralelno s najavama o poskupljenju energenata u Zagrebu početkom nedelje dogodila bizarna situacija u četvrti Savica. Naime, tamo je građane u poštanskim sandučićima dočekala poruka o potrebi zamene razdelnika topline pod pretnjom kazne više od 6.000 evra.

- S obzirom na to da ste u celoj zgradi ugradili razdelnike 2014. godine, a istima ističe vrednost baterije prema Zakonu o tržištu toplinske energije, dužni ste da zamenite, odnosno postavite nove, kako bi mogli pravilno i tačno da se očitavaju. Baterije kao takve nije moguće menjati, nego se menja ceo razdelnik. Ako to ne učinite, primijeniće se čl. 50 istog Zakona koji propisuje kaznu za fizičku osobu u visini od 1.327,23 do 6.636,14 evra - istaknula je u svojoj poruci zagrebačka firma Plinoservis Kuzman specijalizovana za sisteme grejanja.

Shutterstock 

Da li razdelnici uopšte donose uštedu ili se radi o udaru na građene?

- Trendovi poskupljenja energenata vladaju u velikom delu Evrope, tržište je još uvek uveliko poremećeno usled pandemije koronavirusa, kao i ratom u Ukrajini. Realnost je, nažalost, takva i bilo kakav oblik Vladinih subvencija prema građanima sada je dobrodošao, ali ni to neće i ne može trajati večno. Stoga će se građani naprosto prilagoditi i iskoristiti sve zakonske mogućnosti koje im stoje na raspolaganju - tvrdi Vladanović, predsednik Zadruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada grada Zagreba, diplomirani pravnik i vodeći stručnjak.

Kad je reč o zakonskim regulativama i mogućnostima, Vladanović se osvrnuo upravo na razdelnike koji se ugrađuju na radijatore kazavši kako su oni regulisani Zakonom o tržištu toplinske energije. To delom objašnjava poruku koju su Zagrepčani dobili u svojim poštanskim sandučićima.

- Poruka koju su građani ovih dana dobili u sandučićima nije primerena jer je bazirana na strahu i nekoj vrsti pretnje iako ima pravno uporište. Zamena baterija, odnosno ugradnja novih razdelnika nakon deset godina uopšre nije regulisana zakonom, ali jeste ugovorom između ovlašćene firme i krajnjeg kupca. Koliko znam, krajnji kupci obavezali su se na to, a cena promena baterije i cena razdelnika faktički su jednake tako da tu ne proizlazi nikakva šteta za krajnje korisnike.

Shutterstock 

Kako tvrdi Vladanović, poenta je u tome što u slučaju ugrađenog razdelnika vlasnik stana u svakom trenutku svoju potrošnju ima pod kontrolom i plaća račun skladno svojoj stvarnoj potrošnji bez ikakvih koeficijenata, umnožaka i podela.

- Uzmite za primer da živite u zgradi ili stanu bez razdelnika. Ako vi, na primer, ne boravite u svom stanu tokom zimskih meseci vama će računi za grejanje uredno stizati bez obzira što radijatore niste palili. Isto tako, uvek isti računi stizaće i vama koji racionalno koristite radijatore, palite ih po potrebi i komšiji koji ima odvrnute radijatore na najjače ceo dan i pritom otvoren prozor usred zime. Zašto bi neko plaćao tuđe nesavesno korišćenje toplinske energije, pogotovo u trenutku opšteg poskupljenja energenata? - upitao se Vladanović ističući kako trošak zamene razdelnika jednokratno iznosi oko 20 evra, a na godišnjem nivou građane košta samo očitavanje brojila od, otprilike, četiri evra.

- Taj iznos se vrati kroz dva ili čak jedan mesečni račun - govori Vladanović, podsećajući i na analizu Energetskog instituta Hrvoje Požar iz 2017. u kojoj je dokazano na uzorku od deset gradova da su razdelnici isplativi za potrošače.

BiznisKurir/Poslovni dnevnik