LEPE VESTI ZA SRPSKE PREDUZETNIKE: Evo na koje sve podsticaje mogu da računaju ove godine i kako da ih se domognu
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija, Shutterstock

dosta opcija na raspolaganju

LEPE VESTI ZA SRPSKE PREDUZETNIKE: Evo na koje sve podsticaje mogu da računaju ove godine i kako da ih se domognu

Novčanik -

Preduzetništvo je jedan od najvažnijih pokretača srpske ekonomije, a u prilog tome govori i podatak da broj preduzetnika konstantno raste. Trenutno ih, prema evidenciji Agencije za privredne registre, ima ukupno 338.535.

Preduzetnici u 2024. godini imaju na raspolaganju nekoliko olakšica, od kojih je najvažnija doneta krajem prošle godine. Mera koja se tiče izmene uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje poreza na prihode od samostalne delatnosti, paušalcima je donela produžetak ograničenja rasta obaveza od 10 odsto zaključno sa 2025. godinom, kao i umanjenje polazne osnovice za računanje poreza i doprinosa za početnika u poslovanju za 50 odsto.

nezaposlenost, traženje posla, posao
foto: Shutterstock

Za ovu godinu nije bilo novih poreskih olakšica na zarade zaposlenih. Poslednje izmene, odnosno olakšice koje se primenjuju u 2024. godini, donete su u decembru 2021. godine sa primenom od 2022. Podsticaji se ostvaruju na principu refundacije (povraćaja) ili oslobođenja (u potpunosti ili delimično) plaćanja poreza na zarade i socijalnih doprinosa.

Olakšice za angažovanje lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje odnose se na nezaposleno lice koje je šest meseci prijavljeno kod NSZ bez prekida. Poslodavci mogu biti pravno lice, preduzetnik, preduzetnik paušalac, kao i preduzetnik poljoprivrednik.

Olakšica vezana za ovu meru je u vidu povraćaja plaćenih davanja, i to u zavisnosti od broja novozaposlenih lica, od 65 odsto poreza i doprinosa do 75 odsto. Ukoliko preduzetnik zaposli dva nova lica sa evidencije NSZ dobija olakšice u vidu povraćaja poreza i doprinosa od 75 odsto.

posao, karijera
foto: Shutterstock

Takođe, i u ovoj godini važe olakšice za zapošljavanje osnivača inovacionih društava. Uslov za osnivače je da imaju zasnovan radni odnos u društvu ili najmanje pet odsto akcija ili udela.

Uslovi za poslodavca su da je privredno društvo novoosnovano, da obavlja inovacionu delatnost, kao i da nema povezana lica. Ako osnivač ima povezana lica uslov je da se ne ostvaruje više od 30 odsto ukupnog prihoda od tih lica.

Olakšica važi samo za zarade osnivača i ne može se koristiti prilikom isplate zarade licima koji su posle osnivanja društva pristupili kao članovi privrednog društva.

Ukoliko su ispunjeni uslovi dobija se olakšica u vidu oslobođenja od obaveze plaćanja 100 odsto poreza i doprinosa na zaradu. Period važenja je 36 meseci od dana osnivanja privrednog društva.

Novac, Dinari
foto: Shutterstock

Olakšice za početnike u poslovanju

Aktivan je i program podrške Srpske fondacije za preduzetništvo (SEF) namenjen početnicima u poslovanju (startapovima). Cilj je podsticaj razvoja preduzetništva kroz objedinjenu podršku za osnivanje novih privrednih subjekata, preduzetnika i registraciju novih poljoprivrednih gazdinstava.

Startapovima se smatraju preduzetnici, pravna lica i registrovana poljoprivredna gazdinstva koja posluju kraće od 24 meseca u trenutku podnošenja zahteva za kredit kod partnerske banke.

Program se odvija u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i poslovnim bankama sa kojima Srpska fondacija za preduzetništvo ima zaključen ugovor o saradnji za ovaj program.

devojka, biljka, posao
foto: Shutterstock

Konkurs za preduzetnike i MSP sektor

Za preduzetnike i vlasnike malih i srednjih preduzeća otvoren je i konkurs Evropske banke za obnovu i razvoj. U okviru programa 'Tim za podršku MSP' obezbeđuje se stručna podrška domaćih konsultanata i internacionalnih savetnika koji mogu da pomognu u transformisanju preduzeća svih veličina iz različitih privrednih grana i unapređenju poslovanja.

Dostupna je podrška preduzećima iz različitih sektora, kao što su industrije hrane, trgovine i distribucije, građevinarstva i inženjeringa na području cele zemlje, u trajanju četiri do šest meseci.

Na konkurs mogu da se prijave preduzeća koja imaju do 50 miliona evra godišnjih prihoda ili sa ukupnom aktivom do 43 miliona evra. Uobičajen je rad sa preduzećima koja imaju manje od 250 zaposlenih. Preduzeća moraju imati većinsko domaće vlasništvo, da postoje duže od dve godine i da nemaju aktuelne pravne procese.

Rok za prijavu je 31. decembar 2027. godine.

pomoć Evropske unije teže zapošljivim grupama, posao, zaposlenje
foto: Shutterstock

Bespovratna sredstva NSZ

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) i ove godine je raspisala konkurs za dodelu bespovratnih sredstava od 300.000 dinara za preduzetnike. Konkurs je bio otvoren do sredine maja.

Javni poziv nezaposlenima za dodelu subvencija za samozapošljavanje odnosi se na osobe koje se vode na evidenciji NSZ i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Podrška samozapošljavanju obuhvata stručnu pomoć i sredstva u vidu subvencija.

Stručna pomoć koju može da ostvari nezaposleni koji se samozapošljava sastoji se od informativnih i savetodavnih usluga, obuke za razvoj preduzetništva, kao i podrške u prvoj godini poslovanja koja se realizuje kroz mentoring program i specijalističke obuke u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ili regionalnim razvojnim agencijama.

dinari, novac, pare, srpski dinar, srpski dinari
foto: Shutterstock, Ilustracija

- Sredstva za samozapošljavanje u 2024. godini odobravaju se u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara po korisniku radi osnivanja radnje, zadruge, ili drugog oblika preduzetništva, kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač zasniva u njemu radni odnos - navode iz NSZ.

Ko će od prijavjenih dobiti bespovratna sredstva biće određeno na osnovu ocene biznis plana i pripadnosti kategoriji teže zapošljivih lica, ali će prednost pri odabiru imati žene, posebno iz manje razvijenih i devastiranih područja.

U slučaju samozapošljavanja osoba sa invaliditetom subvencija se u 2024. godini odobrava u jednokratnom iznosu od 330.000 dinara po korisniku, takođe radi osnivanja radnje, zadruge, ili drugog oblika preduzetništva, kao i za osnivanje privrednog društva ukoliko osnivač u njemu zasniva radni odnos.

Nacionalna služba za zapošljavanje, na godišnjem nivou, objavljuje poseban javni poziv za podršku samozapošljavanju pripadnika romske nacionalne manjine.

Dinari, Novčanice, Dinar, 2000 dinara
foto: Shutterstock

U narednim godinama, 2025. i 2026. sredstva za samozapošljavanje iznosiće 380.000, odnosno 420.000 dinara za osobe sa invaliditetom.

Kada je reč o tekućoj godini planirano je samozapošljavanje 4.000 nezaposlenih lica, od kojih 100 osoba sa invaliditetom.

Najčešće delatnosti koje su do sada podržane subvencijama za samozapošljavanje su iz oblasti proizvodnje i proizvodnog zanatstva, uslužnog zanatstva i intelektualnih usluga.

Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje tokom cele godine organizuju i izvode dvodnevne obuke iz oblasti preduzetništva pod nazivom 'Put do uspešnog preduzetnika'. Obuka ima za cilj da polaznicima omogući da provere opravdanost svoje poslovne ideje, sagledaju prednosti i rizike ulaska u privatni posao, da se informišu o postupku registracije delatnosti i aktuelnim zakonskim propisima, kao i da nauče da popune biznis plan.

Obuka obuhvata pet oblasti: osnove preduzetništva, pravni aspekt biznisa, poreze i doprinose za preduzetnike, Biznis plan radionicu i informacije o ugovornim obavezama prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

biznis.kurir.rs/Biznis.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja