AKO VAM FIRMA U STEČAJU DUGUJE NOVAC, EVO ŠTA TREBA DA URADITE: Imate pravo na potraživanje, ali ispratite sve uslove
Foto: Shutterstock

AKO VAM FIRMA U STEČAJU DUGUJE NOVAC, EVO ŠTA TREBA DA URADITE: Imate pravo na potraživanje, ali ispratite sve uslove

Novčanik -

Bez obzira da li ste radili u firmi koja je otišla u stečaj, a nije vam isplatila plate ili bilo da ste takvoj firmi pustili fakturu, pa da ona nije izvršila nikakvo plaćanje po toj fakturi, treba da prijavite potraživanje u roku od 120 dana od dana objavljivanja rešenja o otvaranju stečajnog postupka u Službenom glasniku.

- Prijava potraživanja se podnosi u pisanoj formi i uz prijavu se podnose pisani dokazi. To može da bude ugovor o radu i obračunski list faktura ili pravosnažna presuda za zaposlene. Posebno zaposlenima se priznaje potraživanje na ime neisplaćene zarade i naknade, koju je bio dužan da isplati poslodavac za vreme bolovanja zaposlenog, i to unazad devet meseci pre otvaranja stečajnog postupka - objašnjava Petar Todorović.

hiljadu dinara, novac u rukama, dinari, srpski dinari, novac, pare
foto: Shutterstock

Zarada i naknada zarade isplaćuju se u visini minimalne zarade i na tu zaradu se isplaćuju doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Takođe, zaposleni mogu da prijave još tri vrste potraživanja pod određenim uslovima.

- Zakon o radu predviđa posebnu pogodnost za zaposlene. Naime, ukoliko zaposleni prijavi svoje potraživanje i sud ga prizna i uvrsti ga u zaključak o priznatim potraživanjima, zaposleni mogu u roku od 45 dana da se obrate Fondu solidarnosti i da zahtevaju isplate ovih potraživanja koje je sud priznao - zaključuje Todorović.

Ukoliko Fond usvoji zahtev, isplatiće sva navedena potraživanja.

@pravosaperatom Firma u kojoj si radio je otišla u stečaj, a duguje ti zaradu? Ili si takvoj firmi pustio fakturu po kojoj ti nije izvršila plaćanje? Treba da znaš da je neophodno blagovremeno prijaviti potraživanje nadležnom Privrednom sudu. Zaposleni imaju posebnu privilegiju jer mogu pod određenim uslovima da se obrate Fondu solidarnosti koji iz svojih sredstava isplaćuje dugovane zarade za prethodnih 9 meseci pre otvaranja stečaja. Zato odgledaj video do kraja i saznaj detaljnije o ovoj temi! #pravo #pravnik #srbija🇷🇸 #radnik #zaposleni ♬ Knowledge - Vin Music

BiznisKurir/TikTok

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja