KREĆE NAPLATA SVIMA KOJI DOLAZE NA POPULARNU SRPSKU PLANINU KOLIMA: Cene idu i do 1.700 RSD po danu, spremite se da odrešite kesu!

naplata

KREĆE NAPLATA SVIMA KOJI DOLAZE NA POPULARNU SRPSKU PLANINU KOLIMA: Cene idu i do 1.700 RSD po danu, spremite se da odrešite kesu!

Novčanik -

Od ponedeljka počinje naplata naknade za korišćenje vozila na motorni pogon u zaštićenom području Nacionalni park Tara. Naknada će se vozačima naplaćivati na ulaznim kapijama u Perućcu i na Kaluđerskim Barama po kategoriji vozila.

- Vozačima za čija vozila su predviđene naknade su: I kategorija motornih vozila do 1,3 metra visine (kod prednje osovine vozila) - motocikli i putnička vozila - 300 dinara po danu, II kategorija motornih vozila sa prikolicom visine do 1,3 metra i kombi vozila - 500 dinara po danu, III kategorija motornih vozila visine 1,3 metra (autobusi i kamioni) - 700 dinara po danu, IV kategorija motornih vozila visine veće od 1,3 metra (kod prednje osovine vučnog vozila) sa više od tri osovine - sva vozila sa više od tri osovine - 1.700 dinara po danu - kaže Ranko Milovanović iz Nacionalnog parka Tara.

dinari, novac, pare, srpski dinar, srpski dinari
foto: Shutterstock, Ilustracija

U prvom periodu naplata naknade će se vršiti po vozilu po danu, a predviđeno je uvođenje desetodnevnih i godišnjih naknada kada se pribave potrebne dozvole i saglasnosti. Naknade za korišćenje vozila na motorni pogon u zaštićenom području neće morati da plate sledeći.

- Fizička lica koja imaju prebivalište u zaštićenom području, fizička lica koja su zaposlena na prostoru zaštićenog područja, koja obavljaju poslove ili vrše službene radnje u zaštićenom području, fizička lica sa invaliditetom i posebnim potrebama, penzioneri sa najnižim iznosom penzije u smislu zakona kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje uz podnošenje dokaza – poslednjeg primljenog čeka od penzije i vozila sa registarskim oznakama Bajine Bašte - dodao je Milovanović.

NP Tara, Tara
foto: NP Tara

Prema Zakonu sredstva od naknada za korišćenje zaštićenog područja idu na namenski račun upravljača i mogu se trošiti za aktivnosti na zaštiti i razvoju zaštićenog područja.

kurir.rs/mondo.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track