TRŽIŠTE NEKRETNINA U SRBIJI: Evo kako su se kretale cene u drugom tromesečju ove godine, potražnja povećana u ovim gradovima

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), indeks cena stanova u drugom tromesečju 2024. godine iznosio je 164,56, što predstavlja rast od 4,68% u odnosu na isti period prethodne godine. Cene nekretnina i dalje pokazuju stabilan rast, iako je zabeležen blagi pad prodaje u Beogradu

Printscreen

Pad prodaje stanova u Beogradu

U Beogradu je došlo do blagog pada prodaje stanova za 0,57%, kao i smanjenja vrednosti prometa za 5,61%. Ovi podaci ukazuju na moguće promene u tržištu nekretnina u Beogradu, koje će biti pažljivo praćene u narednim mesecima. Ipak, potražnja za nekretninama ostaje visoka, naročito u segmentu starogradnje i novogradnje.

Pogledaj stanove u Beogradu do 200.000 € OVDE

Rast cena stanova u Srbiji

Cene stanova u Srbiji porasle su za 1,26% u odnosu na prvo tromesečje 2024. godine, što ukazuje na postepeni, ali stabilan rast. Stanovi u starogradnji su poskupeli za 4,41%, dok je novogradnja zabeležila veći porast od 5,15%.

Povećana potražnja i vrednost tržišta nekretnina

Tokom drugog kvartala 2024. godine, zabeležena je povećana potražnja za stanovima sa ukupno 11.532 ugovora o prometu, što je 7,5% više nego u istom periodu prošle godine. Ukupna vrednost tržišta nekretnina u ovom periodu dostigla je 978 miliona evra, što predstavlja rast od 7,3%. Ovi podaci ukazuju na povećan interes za kupovinu stanova u Srbiji, naročito u regionima Južne i istočne Srbije, kao i u Vojvodini.

Regionalni trendovi na tržištu nekretnina

Južna i istočna Srbija

Najveći rast u broju prodaja i vrednosti prometa ostvaren je u Južnoj i istočnoj Srbiji, gde je prodaja stanova porasla za 16,7%, a vrednost prometa za čak 37%. Ovaj region beleži značajan rast zbog povećane potražnje za stanovima u manjim gradovima i naseljima.

Pogledaj stanove u Jagodini do 100.000 € OVDE

Vojvodina

Vojvodina je zabeležila porast broja prodaja stanova za 14,03% i vrednosti prometa za 35,7%. Rast tržišta nekretnina u Vojvodini pokazuje stabilan interes za stambene objekte u gradovima kao što su Novi Sad i Subotica, ali i u ruralnijim sredinama.

Pogledaj stanove u Novom Sadu i Subotici do 150.000 € OVDE

Srbija u poređenju sa evropskim zemljama

U poređenju sa evropskim zemljama, Srbija beleži umeren i stabilan rast cena nekretnina, dok su neke države, poput Luksemburga, Nemačke i Francuske, zabeležile pad cena stambenih nepokretnosti u istom periodu. Ovi podaci ukazuju na povoljnu situaciju na srpskom tržištu nekretnina u odnosu na ostatak Evrope.

biznis.kurir.rs/Sasomange