OPŠTA POMAMA ZA PRESELJENJEM U OVAJ GRAD: Daju vam 900 € da dođete i nađu vam gde da živite - Treba da ispunite samo jedan uslov!

Shutterstock, Ilustracija

Za ovaj grad kažu da je raj za ljubitelje prirode i entuzijaste u sportovima na otvorenom, a sada vam se nudi 900 evra i pomoć da se preselite tamo.

Smešten na severu zemlje, u švedskom delu Laponije, Glomerstresk, ostavlja bez daha svojom prirorom ali je broj stanovništva u naglom opadanju u poslednjim decenijama, sa posebno malim brojem dece školskog uzrasta. Toliko da je lokalna osnovna škola u opasnosti od zatvaranja ako broj učenika nastavi da opada.

Zbog toga vlasti testiraju program za obnovu broja stanovnika koji se široko koristi u drugim evropskim zemljama poput Italije i Španije.

Ovo selo u Laponiji će platiti porodicama skoro 900 evra da se preselite tamo. U 1950. godini, Glomerstresk je imao populaciju od oko 1.000 ljudi. Sada u selu živi samo 200 ljudi, a samo 23 osobe pohađaju osnovnu školu.

Lokalni savet je odredio da ako broj učenika u školi padne ispod 25, škola će možda morati da se zatvori. Učenici bi bili prebačeni u najbližu školu u Arvidsjauru, otprilike 40 kilometara udaljenu.

Srednja škola u Glomerstresku je zatvorena 2009. godine nakon što je broj učenika 2007. godine pao na samo 18.

Shutterstock 

Kako možete da dobijete novac za preseljenje u Laponiju?

Glommersbygdens Framtid, što se prevodi kao „Budućnost Glommersbygdena“ i odnosi se na lokalni region, nudi novčanu pomoć od 10.000 kruna (oko 875 evra) za prvih pet porodica koje se presele tamo.

Porodice treba da imaju decu osnovnoškolskog uzrasta, od šest do 15 godina, i da pohađaju lokalnu školu Parkskolan najmanje jednu školsku godinu.

Grupa Glommersbygdens Framtid kaže da će pomoći porodicama da pronađu nekretninu i da će sastaviti listu mogućnosti za zapošljavanje u tom području.

Građani zemalja koje nisu članice EU mogu da se prijave, ali prvo moraju da dobiju dozvolu za boravak u Švedskoj.

Shutterstock 

Zašto bi trebalo da se preselite u Glommersträsk?

Glomerstresk je okružen netaknutom prirodom, ali i dalje ima korisne usluge u blizini.

Tehnološki centar Skellefteå je otprilike udaljen sat vremena vožnje. Srednja škola u Arvidsjauru je na pola sata vožnje, dok se do Luleå, obalnog grada sa muzejima i plažama, može stići za dva sata.

Svi tri grada imaju male aerodrome sa vezama za druge evropske zemlje, uključujući Nemačku i Francusku.

Grupa navodi da je jedna porodica već podnela prijavu za program, dok je druga tek stigla u grad sa decom koja će pohađati osnovnu školu.

- Nadamo se da će ih biti više - rekli su za DN.

BiznisKurir/Telegraf Biznis