U OVOM DELU SRBIJE TRAŽI SE KVADRAT VIŠE: Novogradnja "šije" starogradnju, evo kakva je situacija u ostalim krajevima države

U Vojvodini je broj prodaja stanova porastao za 14,03 odsto, a vrednost kupoprodaja je veća za 35,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine

Shuttersrtock

RGZ indeks cena stanova u drugom tromesečju 2024. iznosi 164,56 što predstavlja rast cena stanova od 4,68 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U poređenju sa prvim tromesečjem 2024. cene stanova u Srbiji su zabeležile blagi rast od 1,26 odsto. Ovaj porast cena u odnosu na prošlu godinu i umeren tromesečni rast ukazuju da tržište nekretnina ostaje stabilno i bez velikih fluktuacija, što je pozitivan znak za ekonomiju i investitore.

Tokom drugog kvartala 2024. došlo je do povećanje potražnje za stanovima, sa zabeleženih 11.532 ugovora o prometu stanova (odnosno, 7,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine), uz ukupnu vrednost od 978 miliona evra (7,3 odsto više nego prošle godine). Cene stanova u „starogradnji“ su, na nivou Srbije, porasle za 4,41%, dok je „novogradnja“, odnosno kupovina od investitora imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,15%.

Gledano po regionima u Srbiji, primetne su određene razlike u trendovima na tržištu stanova. Kada je reč o broju prodaja i vrednosti prometa, Južna i istočna Srbija beleže značajan rast prodaje stanova od 16,7 odsto i vrednosti kupoprodaja za 37 odsto. U Vojvodini je broj prodaja stanova porastao za 14,03 odsto, a vrednost kupoprodaja je veća za 35,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Region Šumadije i zapadne Srbije takođe beleži rast, sa povećanjem prodaje stanova od 9,70 odsto i vrednosti kupoprodaja za 22,22 odsto. U Beogradu se beleži blagi pad prodaje stanova od 0,57 odsto i vrednosti kupoprodaja za 5,61 odsto.

Uroš Arsić Mondo 

Kada je reč o cenama stanova, u odnosu na drugi kvartal 2023. godine, cene su porasle u regionu Vojvodine za 4,49 odsto, Gradu Beogradu 3,98 odsto, Šumadije i zapadne Srbije za 5,05 odsto, a kao i u prethodnih nekoliko kvartala najsnažniji rast cena zabeležen je u regionu Južne i istočne Srbije i iznosio je 7,40 odsto.

Kada se uporedi indeks cena stanova u Srbiji sa indeksima u zemljama Evrope, Srbija je imala umeren i stabilan rast cena. Prema dostupnim podacima Eurostata za prvo tromesečje 2024, veći broj država beleži umeren opravak tržišta, međutim u nekim zemljama je i dalje zabeležan pad cena stambenih nepokretnosti (Luksemburg, Nemačka, Francuska), dok u isto vreme Poljska, Bugarska i Litvanija beleže dvocifren međugodišnji rast cena.

RGZ indeks je razvijen u skladu s međunarodnim metodološkim smernicama i obezebeđuje građanima i privredi da na jednostavan način, ažurno i besplatno prate kretanja na tržištu nepokretnosti.

biznis.kurir.rs