KAKO DA SE ZAŠTITE OD LAŽNIH PONUDA ZA SMEŠTAJ NA INTERNETU: Uvodi se red, uskoro izdavanje apartmana samo pod posebnim uslovima
Foto: Shutterstock, Ilustracija

nametanje pravila

KAKO DA SE ZAŠTITE OD LAŽNIH PONUDA ZA SMEŠTAJ NA INTERNETU: Uvodi se red, uskoro izdavanje apartmana samo pod posebnim uslovima

Nekretnine -

Usluge kratkoročnog iznajmljivanja smeštaja značajno su se povećale širenjem onlajn platformi kao što su „Er Bi-En-Bi”, „Buking” ili „Tripadvajzer” i u ovom trenutku čine četvrtinu ukupnog turističkog smeštaja u Evropi. Ipak ovi rezultati su doneli dosta problema lokalnim zajednicama, ali su dovele i do prekomernog turizma na pojedinim destinacijama, što mnogi evropski gradovi sada pokušavaju da spreče.

EU već nekoliko godina pokušava da ovu vrstu unosnog posla uvede u okvire i nametne pravila i korak po korak taj trenutak je sve bliži. Evropski parlament je prošle nedelje usvojio propise o načinu prikupljanja i deljenja podataka povezanih sa uslugama kratkoročnog iznajmljivanja za najveće platforme koje se bave ovim poslom.

Stan, Ključ
foto: Shutterstock

Osim što donosi nova pravila za iznajmljivače i vlasnike nekretnina koji ih iznajmljuju na kraći rok, na ovaj način se štite i potrošači od lažnih ponuda kojih je sve više na tržištu. Suština je da se lokalnim vlastima omogući da na neki način kontrolišu ovaj obim posla i u skladu s time razvijaju svoje lokalne politike koje nisu uvek u cilju povećanja broja turista.

Često je to baš suprotno, gradovi se bore za malo mira, za normalan život i što manje turista. Iako se evropske vlasti ograđuju i tvrde da nisu generalno protiv kratkoročnog iznajmljivanja smeštaja, ipak podsećaju da je sve manje nekretnina koje mogu da se iznajme na duži period, da se mnogi stalni stanovnici turistički popularnih gradova trajno iseljavaju, da je sve više nepoštene konkurencije i preteranog turizma.

- Onlajn platforme preko kojih se stanovi iznajmljuju moraće da se pridržavaju obaveza u vezi s registracijom i deljenjem podataka za nekretnine koje navode, a koje se nalaze u područjima gde postoji postupak registracije. Jednostavna onlajn procedura registracije omogućiće nadležnim telima da identifikuju domaćina i njegovu nekretninu i provere sve informacije koje su navedene - navodi se u saopštenju Evropske komisije.

MOGUĆA ZABRANA RADA

Oni tvrde da će ove platforme morati da dokažu da su podaci koje pružaju domaćini pouzdani i potpuni te da je registracioni broj jasno vidljiv. Nadležna tela će imati mogućnost da zabrane rad ili zatraže od platformi da sklone iz oglasa one koji ne poštuju pravila.

Ono što je takođe novina jeste da će države članice imati jedinstvenu digitalnu bazu koja će se proveravati mesečno (na primer broj noćenja kada je jedinica iznajmljena, broj gostiju, određena adresa, matični broj...). Prikupljanje ovih podataka će omogućiti veći uvid i kontrolu, navodi se.

Na problem prevelikog broja apartmana za iznajmljivanje ukazivao je tokom prošle godine gotovo svaki veliki turistički evropski centar. Najviše Pariz, Amsterdam, Rim, u kojima su se i lokalno uvodila stroga ograničenja broja apartmana, dozvole za turističko iznajmljivanje je već gotovo nemoguće dobiti, ali i dalje je sve manje stanova iz kojih domaćice ujutro odlaze u kupovinu za ručak, a mališani u školu.

nekretnine, stan, prodaja stana, zgrada
foto: Shutterstock

Sa svih strana naviru turisti, žale se u ovim centrima. Oni navode da je na platformama u ponudi na stotine hiljada apartmana širom Evrope. Kada je prošle godine Balearsko ostrvo krenulo i u kazneni postupak protiv „Er Bi-En-Bija” jer se preko njih nude nelegalni apartmani, sud ih je ipak oslobodio krivice, obrazlažući to time što je platforma samo posrednik, dok je krivac vlasnik apartmana. Žalbe na ovu odluku suda su otišle do Brisela, posle čega se krenulo sa uvođenjem novih pravila.

Kako je tada rečeno, svim članicama će se uvesti obaveza registrovanja apartmana koji se izdaju turistima, a takvi portali će morati da provere ima li taj apartman dozvolu da ga uopšte i smeju postaviti u svoju ponudu. Evropska komisija je uverena kako će tako „biti znatno manje ilegalnih ponuda”, kao i da će tako biti „većih mogućnosti nadležnim službama ublažiti štetne posledice takvih kratkoročnih iznajmljivanja stanova”.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track