FOTELJU PRAVNICE ZAMENILA PREDUZETNIČKOM: Pre 15 godina ostala bez posla, a danas ručno pravi sve što prodaje - Nema ko se nije uhvatio za njene rukotvorine

Dejan Đusić

Kada je pre više od 15 godina ostala bez državnog posla, Kragujevčanka Suzana Gorjanac, pravnica po struci, našla se pred velikim životnim raskršćem - kuda i kako dalje. Nije se predala, već je odlučila da započne nešto sa svojih deset prstiju. Kako je oduvek gajila ljubav prema tkačkom zanatu, rešila je da joj to bude i posao, odnosno izvor prihoda.

Tako je nastao "Etno stil" u koji je Suzana uložila veliki trud, znanje i želju da uči i usavršava se, ali i snagu da izdrži dok ne stigne do uspeha. I izdržala je, a tajnu svog uspeha, kaže, vidi u potpunoj posvećenosti, ali i u činjenici da uživa u tome što radi.


- Uvek sam uživala u tkanju i tretirala sam taj zanat kao vrstu umetnosti. Tome svedoče i prijateljstva sa kreativnim ljudima iz sveta umetnosti, glume, slikarstva, književnosti. Tokom dosadašnjeg rada upoznala sam mnogo zanimljivih osoba, a dobila sam i dosta pohvala, i lepih priznanja - ističe Suzana Gorjanac. A priznanja i narudžbine stižu za ono što nastaje u njenoj kućnoj trkačkoj radionici.

To su unikatni odevni komadi, nastali kao spoj modernog dizajna i tradicionalne tehnike, koje sada već nose žene širom sveta.

Kurir/Dejan Đusić 

- Tkam savremene odevne predmete, ponča, šalove, ogrtače, materijale za Šanel kostime. Širok je spektar onoga što tkam, a raduje me i što još uvek ima interesovanja za stare krparice. Moje kreacije nose se u mnogim zemljama i naravno da sam zbog toga srećna. Ali iza toga stoji ogromna količina rada, umora, nespavanja, nebrojeno sati provedenih u kolima, u autobusu. Sve to iziskuje vreme i snagu, ali pošto volim sve to što radim, još uvek imam snage za to - kaže Suzana.

Do sada je za svoj rad ova vredna, kreativna, ali i preduzimljiva Kragujevčanka dobila veliki broj nagrada i priznanja, među kojima su čak dva Oskara za doprinos u očuvanju i promociji starih zanata. Suzana je na to veoma ponosna, jer, kako kaže, osim što joj je tkanje posao, njena misija je čuvanje tog starog zanata kroz prenošenje drugima. Zato je i pokrenula svoje radionice, kroz koje prenosi tkačku veštinu ženama koje su voljne da se oprobaju u ovoj drevnoj delatnosti.

Kurir/Dejan Đusić 

- Baviti se starim zanatima, verujte mi, trostruko je teže, nego bilo kojom drugom proizvodnom delatnošću, kaže Suzana Gorjanac, koja i pored mnogih prepreka na koje nailazi, poručuje svim ženama da nikada ne odustaju i da, poput nje, pronađu svoju sreću i zadovoljstvo upravo u nekom starom, gotovo zaboravljenom zanatu.

- Moj razboj doneo mi je fantstična poznanstva, brojne kontakte, a zahvaljujući njemu posetila sam mnoga mesta, do kojih inače ne bih stigla. To je najveće bogatstvo od svega i mislim da sam mnogo više znanja i informacija stekla kroz te kontakte i razgovore, nego da sam sedela u kancelariji - ističe Suzana.

Ova tkalja i preduzetnica, danas, posle deceniju i po rada na razboju ostvaruje sve što zamisli, a želja joj je da mladi nose moderne odevne predemete izrađene na tradicionalan način.

BiznisKurir.rs