Slušaj vest

Punih 40 godina je u pčelarstvu. Otkriva kako prepoznati pravi med od onoga koji to nije i da li med treba koristiti pre, ili posle jela.

"Dozvolite da vam ja demonstriram", kaže ekipi Biznis Kurira, Žika Nedeljković iz Vranja koji ima pčelinjak u ataru sela Šaprance, opština Trgovište, u Donjoj Pčinji.

Ističe da se njegov pčelinjak nalazi tri hiljade metara od Manastira Sveti Prohor Pčinjski.

Objašnjava da je jedan od načina prepoznavanja pravog meda kada naglo "izvrnete" teglu u kojoj se nalazi med.

MEDZIKA3.jpg
Foto: Kurir/T. S.

Okretanjem tegle meda "naopačke" proverite med

- Ukoliko kad "izvrnemo" teglu sa medom i ova lopta, a to je vazduh koji se nalazi u samoj tegli, ne prekida se već pluta, ako je tako neisprekidana lopta to je pravi med. Drugi način da utvrdimo da li je pravi med kad ja gledam osobu nasuprot mene i ukoliko ne vidim crte njenog lica njene figure to je pravi med i još jedan trik u otkrivanju meda je sledeći: Ako se nit meda ne prekida kada se med presipa u posudu, ili sipa u kašiku to je pravi med. Ukoliko se bude prekidao onda nije pravi med - slikovito objašnjava Žika.

Na pitanje koji je pčelinji proizvod najbolji odgovara:

"Ne mogu da vam govorim o kvalitetu pčelinjih proizvoda, ja mogu da vam kažem samo jedno, a to je svi pčelinji proizvodi su jako dobri za ljudsku ishranu. Znači med ne treba da se koristi samo kada nam je zdravstveno stanje narušeno već bi trebalo svakodnevno da ga koristimo kao hranu, jer je med hrana u stvari".

MEDZIKA8.jpg
Foto: Kurir/T. S.

Da li med treba koristiti pre ili posle jela

Pčelar Žika Nedeljković otkriva zašto većina ljudi nepravilno uzima med.

- Najbolje je da se med koristi kroz napitke nikako direktno kašikom da ga unosimo i gutamo to je pogrešno. Znači kroz napitak, ali taj napitak ne sme da bude puno ni hladan ne sme da bude ni puno topao. Znači trebalo bi med rastvoriti u tom napitku, ili na namaz to je najbolji način korišćenja. A evo i zašto: Na taj način ako ga budemo koristili mi ga skoro 90 i više posto šaljemo u krvotok znači u naš organizam. Ako ga koristimo suprotno od toga direktno usta i gutamo onda ga 90 i više posto izbacimo to je nepravilno korišćenje meda u ishrani čoveka - upozorava sagovornik Biznis Kurira i dodaje:

"Ovaj med da li je bagrem da li je livada košta 1.200 dinara, a med u saču košta 1.500 dinara".

Ističe da API terapija pomaže kod prevencije bolesti respiratornog sistema, alergije, astme, regulisanja krvnog pritiska, rada srca., prevencije bolesti usta, smanjenja stresa i reumatskih tegoba, jačanje imuniteta i podizanja opšteg stanja zdravlja.

MEDZIKA5.jpg
Foto: Kurir/T. S.

Na Međunarodnom sajmu lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva koji se već šest godina održava u Vranju i sam je bio učesnik, a brojni Vranjanci prilazili su njegovom štandu, očigledno da su poznavali i Žiku i njegove proizvode.

Pčelar Žika Nedeljković iz Vranja na kraju ima i važan savet o tome kako i gde treba čuvati med

- Nije preporučljivo da se pčelinji proizvodi čuvaju u plastičnoj ambalaži najzdraviji metod čuvanja pčelinjih proizvoda i meda je u staklenim posudama, a još bolje u posudama napravljenim od gline.

BiznisKurir.rs