Slušaj vest

Postoje različite teorije kako postati uspešan u poslu, a gotovo sve se slažu da je najbitnija upornost i originalna ideja. E, upravo na toj originalnosti svoj put ka uspehu gradi Piroćanka Suzana Stanojević, iz sela Veliki Jovanovac koja veruje da će njen "bulgur sir" i njegovi jedinstveni ukusi naći put do probirljivih kupaca.

Svojih ruku delo predstavila je po prvi put javnosti na 18. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu i za Kurir Biznis kaže da je za proizvodnju ovog sira potrebno dva meseca, a ne muze krave i ne siri mleko.

IMG20241205112454 copy.jpg
Foto: Kurir

- Bulgur sir je biljni sir koji se pravi od bulgura, odnosno durum pšenice. To je tvrda pšenica koja se obrađuje tako što se ovršena pšenica opere, izlomi i osuši. Posle sušenja opet ide na pranje, a onda se potapa u vodu u kojoj stoji jedno mesec dana da bi fermentisala i da bi došla do mlečne kiseline. Mlečna kiselina se posle obrađuje isključivo ručno, dodaju joj se so, začini i sve što treba i oblikuju se kuglice koje se onda suše. Posle sušenja se kuglice sira stavljaju u maslinovo ulje u kojem stoje bar dve nedelje. Posle toga se pakuje u male teglice za prodaju - objašnjava Suzana za Kurir Biznis proces proizvodnje njenog jedinstvenog biljnog sira.

IMG20241205112520.jpg
Foto: Kurir

 Dugotrajnost i komplikovanost izrade sira glavni je razlog za njegovu poprilično visoku cenu.

- Mala teglica od 250 ml košta 900 dinara. Najviše ga kupuju vegani, zatim ljudi koji poste i oni koji su alergični na laktozu. Baš zbog toga što postim došla sam na ideju da napravim sir koji bih mogla da jedem u tom periodu. Probala sam, pravila različite sireve, ali me nijedan nije podsećao na mlečni sir kao ovaj. Pravim ga sa tri različita ukusa, natural sa bosiljkom, majčinom dušicom i ruzmarinom, spajsi sa belim lukom, tucanom alevom paprikom i vlašcem i mediteraneo sa origanom, caciki začinom i začinom za feta sir. Sir može da stoji dve godine, a i kada se teglica otvori može da stoji dva - tri meseca, ali ne sme biti suv, već potopljen u ulju - kaže ova vredna domaćica koja ima poljoprivredno gazdinstvo.

IMG20241205112523.jpg
Foto: Kurir

PRAVI I AJVAR OD CRNE PAPRIKE

Proizvodnjom bulgur sira Suzana se bavi od 2018. godine i to je još uvek biznis u začetku, ali glavna zarada još uvek stiže od pravljenja i prodaje domaćeg ajvara.

- Snaje i ja pravimo ajvar od crne paprike za prodaju. To je izuzetno tanka paprika, nije mesnata i puna vode, već ima poseban ukus. Tegla od 750 grama ajvara košta 1.200 dinara, ali ja imam svoje kupce i ne stižemo da napravimo koliko bi mogle da prodamo - priča Suzana.

Iako se proizvodnjom bulgur sira bavi od pre nekoliko godina, pa za njega mnogi još nisu čuli, ali kako sama Suzana kaže, glas o njegovom kvalitetu ide od usta do usta.

- Sad sam ga prvi put iznela na sajam. Sir pravimo od naše pšenice koju sami sejemo. To je starinska sorta sa manje glutena - objašnjava Suzana.

 POSKUPLJENJE MLEČNIH PROIZVODA

02:00
OČEKUJE SE DRASTIČNO POSKUPLJENJE OMILJENE NAMIRNICE SRBA! Stručnjak tvrdi da će cena biti skoro DUPLO VIŠA nego što je bila Izvor: Kurir televizija