SUZANA NE MUZE KRAVE I NE SIRI MLEKO, A TEGLICA NJENOG SIRA KOŠTA 900 DINARA! Proizvodnja traje dva meseca, a najviše ga traže vegani
Ideju dobila u pokušaju da napravi sir koji će moći da jede tokom posta, a koji će je ukusom najviše podsećati na sir od mleka
Postoje različite teorije kako postati uspešan u poslu, a gotovo sve se slažu da je najbitnija upornost i originalna ideja. E, upravo na toj originalnosti svoj put ka uspehu gradi Piroćanka Suzana Stanojević, iz sela Veliki Jovanovac koja veruje da će njen "bulgur sir" i njegovi jedinstveni ukusi naći put do probirljivih kupaca.
Svojih ruku delo predstavila je po prvi put javnosti na 18. Međunarodnom sajmu etno hrane i pića u Beogradu i za Kurir Biznis kaže da je za proizvodnju ovog sira potrebno dva meseca, a ne muze krave i ne siri mleko.
- Bulgur sir je biljni sir koji se pravi od bulgura, odnosno durum pšenice. To je tvrda pšenica koja se obrađuje tako što se ovršena pšenica opere, izlomi i osuši. Posle sušenja opet ide na pranje, a onda se potapa u vodu u kojoj stoji jedno mesec dana da bi fermentisala i da bi došla do mlečne kiseline. Mlečna kiselina se posle obrađuje isključivo ručno, dodaju joj se so, začini i sve što treba i oblikuju se kuglice koje se onda suše. Posle sušenja se kuglice sira stavljaju u maslinovo ulje u kojem stoje bar dve nedelje. Posle toga se pakuje u male teglice za prodaju - objašnjava Suzana za Kurir Biznis proces proizvodnje njenog jedinstvenog biljnog sira.
Dugotrajnost i komplikovanost izrade sira glavni je razlog za njegovu poprilično visoku cenu.
- Mala teglica od 250 ml košta 900 dinara. Najviše ga kupuju vegani, zatim ljudi koji poste i oni koji su alergični na laktozu. Baš zbog toga što postim došla sam na ideju da napravim sir koji bih mogla da jedem u tom periodu. Probala sam, pravila različite sireve, ali me nijedan nije podsećao na mlečni sir kao ovaj. Pravim ga sa tri različita ukusa, natural sa bosiljkom, majčinom dušicom i ruzmarinom, spajsi sa belim lukom, tucanom alevom paprikom i vlašcem i mediteraneo sa origanom, caciki začinom i začinom za feta sir. Sir može da stoji dve godine, a i kada se teglica otvori može da stoji dva - tri meseca, ali ne sme biti suv, već potopljen u ulju - kaže ova vredna domaćica koja ima poljoprivredno gazdinstvo.
Iako se proizvodnjom bulgur sira bavi od pre nekoliko godina, pa za njega mnogi još nisu čuli, ali kako sama Suzana kaže, glas o njegovom kvalitetu ide od usta do usta.
- Sad sam ga prvi put iznela na sajam. Sir pravimo od naše pšenice koju sami sejemo. To je starinska sorta sa manje glutena - objašnjava Suzana.
POSKUPLJENJE MLEČNIH PROIZVODA
"PLANSKI SAM SE UDALA ZA ŠVABU DA OSTANEM U NEMAČKOJ" Dragana iz Srbije pre 25 godina zbog papira ovako skovala plan, a onda se desilo neočekivano! (video)