Met Kalkins, šef kompanije Appian, dva puta je odbio šansu da postane multimilioner. To su bile dobre odluke, jer je čovek sada milijarder.

Kalkins je sa 26 godina bio najmlađi direktor u MicroStrategy-u kada je napustio kompaniju da bi pokrenuo Appian 1999. sa svoja tri prijatelja, Majklom Beklijem, Robertom Kramerom i Markom Vilsonom. Tim potezom, odbio je vrednost akcija kompanije, koje su upravo porasle zahvaljujući izlasku na berzu godinu dana ranije.

- Bile su to moje dvadesete, činilo se kao da možeš da odeš od jednog bogatstva i jednostavno nađeš drugo  - priseća se izvršni direktor Appian-a za Fortune. - Razlog zašto sam to napustio je taj što sam želeo da imam društveni uticaj umesto finansijskog.  mi nije bio najvažniji. Zaista sam želeo priliku da pokažem šta mogu, i osećao sam da bih, ako bih osnovao svoju firmu, mogao imati i veći kulturni uticaj, pored finansijskog uticaja, i to mi je bilo izuzetno važno.

Šta radi Appian?

Tako je Kalkins osnovao softversku kompaniju pod nazivom Appian. Tada su uglavnom radili sa vladinim agencijama: 2001. kompanija je razvila Intranet američke vojske – koji se u to vreme smatrao najvećim na svetu – pre nego što se proširio na korporativni svet 2005.

Danas je Appian evoluirao u platformu koja pomaže liderima sa malo ili nimalo znanja o izgradnji aplikacija da urade upravo to. Trenutno ima preko 2.500 klijenata širom sveta, uključujući kompanije Aviva, Deloitte, GSK i KPMG. Neobično za tehnološku kompaniju, Kalkins i njegovi prijatelji i dalje vode kompaniju 25 godina kasnije.

- To nije lako, posebno kada su ulozi visoki i pohlepa ili zavist ljudi stane na put. A sjajna stvar je što 25 godina kasnije i dalje imamo potpunu autonomiju. I dalje imam kontrolu nad poslom.

To znači da je Apijan ostao u skladu sa Kalkinsovom vizijom da vrednosti stavi iznad novca – čak i ako je to ponekad u suprotnosti sa boljom (ili, možda u ovom slučaju, lošijom) procenom odbora.

Nova ponuda, novo odbijanje

Tu dolazimo do druge situacije kada je mogao da postane mulltimilioner. Godine 2011. godine odbio je da proda Appian za 200 miliona dolara. Kaže da su kolege bile neodlučne, ali da ih je ubedio da kompaniju ne prodaju.

Na kraju, pridavanje veće važnosti njegovim vrednostima nego onome što mu je u džepu zapravo je učinilo Kalkinsa bogatijim.

U 2017, samo nekoliko godina nakon što je odbio akviziciju sa kojom je odbor pritiskao Kalkinsa, Appian je izašao na na berzu, a nakon skoka akcija kompanija je sada procenjena na oko 2,7 milijardi dolara. Kalkinsova “neto vrednost” je od tada u uzlaznoj putanji i 2021. je iznosila oko 4,1 milijardu dolara, prema Bloomberg-ovim procenama.

Kalkins poručuje mladima da se ne stresiraju oko toga koliki su sada troškovi života i želji da se što brže dođe do velikog novca. U njegovim očima, ne postoji kompromis između zarađivanja novca, uspeha i svrsishodnog posla.

Biznis.kurir.rs/ Bonitet