IVANJICA - Dugotrajna suša uzela je danak na mnogim imanjima i na poljoprivrednim kulturama. Čuveni ivanjički krompir koji se gaji na padinama Javora i Mučnja ove godine jeste rodio slabije, ali ono što bar malo teši povrtare jeste činjenica da je kvalitet odličan.

Upravo ovaj krompir ima poseban miris i ukus, a ono šta tome doprinosi jeste specifična klima i ostali geografski uslovi.

- Nadmorska visina od 1.000 metara je presudna kad je u pitanju kvalitet. Na ovogodišnji rod uticala je suša, bilo je preko dva meseca potpuno bez kiše. Očekujemo prinos od nekih 25 do 30 tona, ali smo generalno zadovoljni, jer smo očekivali da će biti još lošije. Ovde nemamo mogućnost zalivanja, ono što nam je od prirode to nam je, kaže za RINU ratar Aco Kraković iz ivanjičkog sela Močioci.

1728296665_ivanjica-kropir-rod-fotorina3.jpg
RINA 

Krompir iz ovog kraja zapadne Srbije uglavnom završava na domaćem tržištu, a u srpskoj prestonici upravo ivanjički krompir je najtraženiji. Beograđani kupuju isključivo samo njega, jer ga smatraju za najkvalitetniji.

- Sve što pokupimo, predamo na beogradske pijace. Potražnnja je velika, a cena je zadovoljavajuća. Zadovljni smo, imamo stalne mušterije i nadam se da će tako biti i dalje, dodaje drugi ivanjički povrtar.

1728296665_ivanjica-kropir-rod-fotorina6.jpg
RINA 

A da bi krtole iz ovog kraja i do godine bile zdrave i krupne, stručnjaci preporučiju da se na krompirištima nakon vađenja posade žitarice poput ovsa i pšenice.

- Dosta đubriva ostaje neiskorišćeno, stoga te žitarice i te kako mogu da ga iskoriste. Znamo da su prinosi na takvim parcelama uvek bolji, nego na nekim drugim, kaže Milan Damljanović, PSSS Čačak.

Ivanjički krompir Autor: RINA

Ono što je sigurno, kada se ivanjički krompir stavi na mast i u tepsiju, nema dileme da dobijamo odličan specijalitet.

Kurir.rs/RINA