PRVI PUT NAKON 10 GODINA KRUZER PRISTAO U KOSTOLAC: Njime putovalo 170 turista iz ovih zemalja, do kraja godine očekuju veliki porast dolazaka

Agencija i Vlada Srbije intenzivno rade na otvaranju novih međunarodnih putničkih pristaništa

Shutterstock

Kruzer "Viva Two" sa 170 putnika iz Norveške, Švedske i Nemačke pristao je u utorak na međunarodno putničko pristanište u Kostolcu. Brod su dočekali predstavnici Agencije za upravljanje lukama, grada Požarevca, Prvog Parobrodskog Društva i Arheološkog parka "Viminacijum".

Ksenija Hajduković iz Agencije za upravljanje lukama rekla je da je ovo prvo pristajanje na kostolačkom pristaništu posle deset godina. Navela je dosadašnji rezultati nautičke sezone ukazuju na trend rasta.

- Do 1. septembra zabeležili smo 988 pristajanja kruzera i 139.495 putnika. Broj putnika veći je za 13 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a očekujemo da ćemo do kraja sezone na pristaništima u Srbiji dočekati 200.000 turista sa kruzera - kazala je ona.

Prema njenim rečima, Agencija i Vlada Srbije intenzivno rade na otvaranju novih međunarodnih putničkih pristaništa i izgradnji marina u okviru projekta "Zaplovi Srbijom", u cilju dalje afirmacije i promocije mnogobrojnih nautičkih potencijala Srbije.

Shutterstock 

- Kroz projekat ćemo upotpuniti nautičku infrastrukturu naše zemlje. Osim toga, projekat će doprineti povećanju prihoda od ovog sektora i većem broju turista na rekama. Nastojimo da Srbija ojača svoju poziciju na nautičkim mapama Evrope i sveta i postane nezaobilazna destinacija za plovidbu. Kostolac je značajna lokacija na Dunavu za krstarenja, budući da posetiocima pruža priliku da se upoznaju sa bogatom rimskom zaostavštinom na ovim prostorima - podvukla je ona.

Dodala je da direktni i indirektni prihodi naše zemlje od kruzinga iznose deset miliona evra godišnje, kao i da će sa povećanjem broja turista na rekama rasti i prihodi od rečnih krstarenja u narednim nautičkim sezonama.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović istakao je da je pristajanje kruzera od velikog značaja za turizam čitavog Braničevskog okruga.

- Zahvalni smo Vladi Srbije i Agenciji na podršci tokom realizacije projekta međunarodnog putničkog pristaništa, na koje je danas pristao prvi brod. Za nas je to mogućnost da naš kraj prikažemo turistima iz celog sveta i sa reke, a ne samo sa kopna kao što je do sada bio slučaj - naveo je Pavlović.

Nakon dočeka turistima je organizovan odlazak u Arheološki park "Viminacijum", gde im je upriličen obilazak lokaliteta i tradicionalna rimska gozba.

biznis.kurir.rs/eKapija