IZABRANO PET DOBITNIKA SAKURA STIPENDIJA: Ovi mladi talenti iz Srbije putuju u Japan

Shutterstock, Ilustracija

Japan je spreman da dočeka pet izuzetnih mladih talenata iz Srbije,zahvaljujući Sakura stipendiji, koju dodeljuje kompanija Japan Tobacco International (JTI) u saradnji sa Ambasadom Japana. Ovo putovanje nije samo prilika da istraže novu kulturu, već i da prodube znanja i interesovanja, kroz jedinstveno putovanje u Japan.

I ove godine konkurs za Sakura stipendiju privukao je veliku pažnju studenata i istraživača širom zemlje. Uz rekordan broj prijava, gotovo 200, žiri nije imao jednostavan zadatak da izabere one najbolje – radove koji ne samo da donose originalnost, već i visok istraživački potencijal. I ove godine, studenti i istraživači koji su se prijavili za stipendije, pokazali su da Srbija ima različite generacije mladih talentovanih mladih ljudi čija će ambicija i znanje doprineti daljem napretku i jačanju veza između dve zemlje.

Ovogodišnji dobitnici Sakura stipendije su:

• Olivera Marić čiji se predlog istraživačkog rada fokusira na temu Kaizen menadžmenta („Samuraj u kancelariji: Primena Bušido principa i Kaizen menadžmenta za unapređenje liderstva“),
• Stefan Popadić, čiji predlog istraživačkog rada dolazi iz oblasti kulture („Od simbola do leka: Istraživanje Sakure u Japanu“),
• Lidija Zečević, čiji će se istraživački rad baviti temom iz oblasti prava („Aktuelna reforma korporativnog upravljanja u Japanu i njene praktične posledice na poslovanje japanskih kompanija“),
• Anđela Bokun, koja je svoj predlog istraživačkog rada usmerila ka ekonomiji („Primena japanskih iskustava u implementaciji ESG standarda u srpskoj ekonomiji“),
• Jelena Popadić, koja je inspiraciju za predlog istraživačkog rada pronašla u filozofiji („Uticaj Japanske filozofije, kulture i umetnosti na mentalno zdravlje“).

Sakura stipendija omogućava dobitnicima da provedu vreme u Japanu, istražujući kulturne, sociološke i ekonomske aspekte zemlje.

- Ove godine, dobitnici Sakura stipendije imaće jedinstvenu priliku da kroz studijsko putovanje otkriju sve čari Japana – od vožnje Šinkansenom do šetnje starim ulicama Kjota u tradicionalnim kimonima - rekao je Goran Pekez, direktor korporativnih poslova u JTI, i dodao: - Veoma je važno da podržimo mlade ljude u njihovoj želji da prošire svoje vidike i upoznaju različite kulture i običaje. Kroz Sakura stipendije, želimo da im otvorimo vrata ka novim znanjima i doprinesemo njihovom ličnom i profesionalnom razvoju. Ponosni smo što baš na ovaj način učestvujemo u jačanju prijateljskih veza između Srbije i Japana. Takođe, želim da se zahvalim i Ambasadi Japana koja nas već godinama podržava u ovom projektu.

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato po prekrasnim cvetovima, ali i kao simbol sreće i prosperiteta. JTI i Ambasada Japana veruju da upravo mladi istraživači i studenti, kao što su dobitnici Sakura stipendije, donose prosperitet Srbiji i doprinose jačanju prijateljstva između ova dva naroda.

Svi studenti osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija akreditovanih fakulteta u Srbiji, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme, imali su pravo da konkurišu.

BiznisKurir.rs