OVA VEST ĆE RAZBESNETI MNOGE STRASTVENE PUŠAČE: Sledi zabrana cigareta i elektronskih uređaja na otvorenim prostorima

Thinkstock

Planovi Evropske komisije za pušenje i vejping su da se uvede zabrana cigareta i elektronskih uređaja na otvorenim prostorima, kao što su krovovi kafića, autobuska stajališta i zoološki vrtovi.

EU će predložiti proširenje postojećih zabrana pušenja na otvorenom kako bi uključila inovativne proizvode koji ne sadrže nikotin.

Propisi, koje treba da odobri izvršno telo EU, proširiće važeće smernice iz 2009. koje imaju za cilj smanjenje izloženosti pasivnom pušenju na javnim mestima, na radnim mestima i u javnom prevozu.

Najnovija verzija plana koji je još uvek podložan promenama - nastoji da se javni prostori očiste od svih aerosola, a ne samo od dima cigareta, odražavajući rastuću zabrinutost u vezi sa zdravstvenim rizicima koje predstavljaju novi duvanski proizvodi, kao što je vaping.

Smernice nisu pravno obavezujuće, ali obezbeđuju okvir za zemlje članice koje treba da prate u okviru širih napora za smanjenje raka povezanog sa pušenjem. Komisija tvrdi da je u prvim godinama njihove primene, 2009-2012, već primećeno smanjenje izloženosti.

Ciljajte na nove duvanske proizvode

Nove preporuke Komisije imaju za cilj da se pozabave širim spektrom novih proizvoda, uključujući - zagrejane duvanske proizvode i e-cigarete, bez obzira da li sadrže nikotin ili ne.

Shutterstock 

Isto tako, Komisija želi da uključi - zamene za duvan i bilo koji drugi proizvod koji emituje dim i/ili aerosol - navodi se u dokumentu koji je procurio.

Ovi proizvodi, koji se često prodaju kao sigurnija alternativa tradicionalnom pušenju, i dalje izlažu prolaznike štetnim hemikalijama putem aerosola, navodi list. Dokazi o korišćenju iskačućih proizvoda kao pomoći za odvikavanje od pušenja su neubedljivi.

Odluka dolazi usred sve većeg broja dokaza da izlaganje iz druge ruke - aerosolima e-cigareta, sa i bez nikotina, izlaže prolaznike merljivim nivoima čestica i ključnih toksičnih i zagađujućih supstanci - kaže se u nacrtu.

Nove zone za zabranjeno pušenje

Ključna karakteristika predloga je proširenje zabrane pušenja u različitim otvorenim prostorima, što je do sada bilo regulisano od slučaja do slučaja u državama članicama.

 - Nivo pokrivenosti pravila o zabrani pušenja uveliko varira u zavisnosti od tipa prostorija bez dima i ukupan nivo pokrivenosti politika zabrane pušenja na otvorenom je nizak - rekla je Komisija da bi opravdala potrebu za širom zaštitom u javnim prostorima.

Prema novim smernicama, otvoreni ili poluotvoreni prostori - definisani kao delimično natkriveni ili zatvoreni prostori kao što su krovovi, balkoni, terase i terase - povezani sa uslužnim objektima kao što su restorani, barovi i kafići trebalo bi da budu zonirani za zabranu pušenja.

Čvorišta javnog prevoza, uključujući autobuske stanice i aerodrome, takođe će biti pokrivena, dok će pušenje takođe biti zabranjeno u otvorenim prostorima povezanim sa radnim mestima, bolnicama i staračkim domovima.

Područja za rekreaciju u kojima su deca prisutna, uključujući javna igrališta, zabavne parkove, bazene i zoološke vrtove, takođe su uključena, kao i obrazovne ustanove od predškolskog do univerzitetskog.

Revidirane smernice deo su šireg plana Komisije za borbu protiv raka, koji ima za cilj postizanje „generacije bez pušenja“ do 2040, smanjenje upotrebe duvana za 30 odsto do 2025. i smanjenje udela stanovništva EU koji puše na samo 5 odsto.

Biznis Kurir.rs/BizPortal