ŠTA ĆE BITI SA TROŠKOVIMA ŽIVOTA AKO GLOBALNI SUKOBI ESKALIRAJU? Ekonomista upozorava: Inflacija će skočiti, a Srbija neće biti pošteđena!

Kurir Televizija



U emisiji "Ni pet ni šest", eksperti su se okupili kako bi razmotrili ključne izazove sa kojima se Srbija trenutno suočava. Gosti emisije bili su Bojan Dimitrijević, ekonomista, Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara, i Dragan Petrović, stručnjak za geopolitiku. Oni su diskutovali o ekonomskoj situaciji, inflaciji, međunarodnim ratovima i bezbednosnim pretnjama koje se sve više nadvijaju nad regionom.


Ekonomista Bojan Dimitrijević dao je opsežan pregled trenutne ekonomske situacije, ukazujući na to da je inflacija u Srbiji pod kontrolom, ali da globalna situacija stvara nesigurnost.

- Prošle godine, međugodišnja inflacija u Srbiji dostigla je čak 16%, ali sada je smanjena na oko 4-5%. Ipak, to ne znači da možemo da se opustimo. Cene i dalje fluktuiraju, a globalni događaji, poput rata u Ukrajini i potencijalnih sukoba u drugim delovima sveta, stvaraju nesigurnost na tržištu. Iako statistike kažu da smo izbegli scenarij stagflacije koji su mnogi najavljivali, pitanje je koliko dugo će ekonomska stabilnost trajati.

Kurir Televizija 

Dimitrijević je dodao da je ekonomska situacija u Srbiji relativno stabilna, ali da zavisi od šire geopolitičke slike.

- Ako globalni sukobi eskaliraju, inflacija bi mogla ponovo da poraste, a s tim i troškovi života. Iako sada imamo bolju situaciju, ne treba isključiti mogućnost novih kriza. Svaki sukob u svetu utiče na ekonomiju, a Srbija nije izolovana.

This browser does not support the video element.

ŠTA ĆE BITI SA TROŠKOVIMA ŽIVOTA AKO GLOBALNI SUKOBI ESKALIRAJU? Ekonomista upozorava: Inflacija će skočiti, a Srbija neće biti pošteđena!  Kurir televizija


Ljubinko Đurković, komandant odbrane Košara, govorio je o ozbiljnim bezbednosnim izazovima sa kojima se Srbija suočava. Njegove izjave su bile posebno usmerene na bezbednosnu situaciju u regionu i pretnje koje dolaze sa Kosova i Metohije, ali i iz drugih delova bivše Jugoslavije.

- Srbija je danas okružena brojnim bezbednosnim izazovima. Kosovo i Metohija su očigledno najosetljiviji, jer oružane snage takozvane Vojske Kosova predstavljaju stalnu pretnju. Ne smemo zaboraviti da se radi o bivšim pripadnicima terorističke OVK, koja je sada prerasla u vojsku. To je izuzetno opasno, jer bez obzira na brojnost, u njihovim rukama se nalazi značajna vojna sila - upozorio je Đurković.

Kurir Televizija 

On je dalje naglasio i druge potencijalne konflikte u regionu.

- Sukobi u Bosni i Hercegovini su takođe realna pretnja, jer je stanje između Republike Srpske i Federacije napeto. Tu je i Raška oblast, Novi Pazar, gde potencijal za eskalaciju postoji. Moramo biti svesni tih pretnji i spremni da reagujemo. Diplomatske aktivnosti su bitne, ali ne smemo spavati.

Đurković je zaključio:

- Najvažnije je da budemo spremni na svaki scenario, jer region je nestabilan, a mi moramo biti budni i u pripravnosti kako bismo zaštitili našu zemlju.


Dragan Petrović, stručnjak za geopolitiku, osvrnuo se na šire geopolitičke pritiske koji utiču na Srbiju, upozoravajući da velike sile koriste Balkan kao poligon za ostvarivanje svojih interesa.

- Srbija je u geopolitičkom središtu Balkana, i to je činjenica koju ne smemo ignorisati. Velike sile, poput Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, gledaju na ovaj region kao na strateški prostor. Oni ne žele da izgube kontrolu, a to znači da pritisci na Srbiju ne prestaju - istakao je Petrović.

Kurir Televizija 

Petrović je takođe ukazao na potencijalne geopolitičke planove u vezi sa Vojvodinom.

- Planovi za odcepljenje Vojvodine postoje još od 70-ih godina prošlog veka. U britanskom parlamentu se govorilo o stvaranju nezavisne Vojvodine, a planovi za razgraničenje na Dunavu i angažovanje britanskih snaga na toj teritoriji su realni. To nisu samo teorije zavere - to su planovi velikih sila, i pitanje je samo trenutka kada će odlučiti da ih sprovedu - tvrdi Petrović. 

Petrović je zaključio da su ovi planovi deo šire strategije zapadnih sila da iskoriste prirodne resurse Srbije.

- Zapad je u ekonomskoj krizi, i oni žele da stabilizuju svoje pozicije koristeći naše resurse. Mi moramo da budemo svesni toga i da se odupremo takvim pritiscima. Srbija ne sme da dozvoli da bude pijun u geopolitičkim igrama velikih sila.


Ovaj razgovor jasno je ukazao na ozbiljne izazove sa kojima se Srbija suočava, kako na ekonomskom, tako i na bezbednosnom planu. Gosti su se složili da je potrebno delovati mudro, kako na unutrašnjem, tako i na međunarodnom planu, kako bi se izbegle potencijalne krize i konflikti koji bi mogli da destabilizuju zemlju.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

This browser does not support the video element.

CENE HRANE U CRNOJ GORI DUPLO SKUPLJE NEGO PROŠLE GODINE! Kurir izveštava iz Budve: Evo koliki je dnevni trošak za pristojan odmor  kurir televizija