CENA ZLATA NA TRŽIŠTU DOSTIGLA NOVI REKORD: Ova zemlja postala je najveći kupac na svetu, ove godine uzela je gotovo 45 tona zlata

Profimedia

Podaci Svetskog saveta za zlato pokazuju da je Turska u prvom polugodištu ove godine kupila gotovo 45 tona zlata, što predstavlja posebno strateško bogatstvo. Stručnjaci smatraju da Turska traži sigurnost zbog slabe nacionalne valute i visoke inflacije, prenosi Mina.

Osim toga, zemlje poput Turske, Kine i Indije nastoje da budu nezavisnije o američkom dolaru putem zlatnih rezervi, piše portal Taggeschau.

S obzirom na to da se na globalnom tržištu uglavnom trguje u američkim dolarima, slabost američke valute čini ovaj plemeniti metal jeftinijim u mnogim zemljama, što pogoduje njegovoj potražnji i ceni.

Cene zlata su rekordno visoke, a razlog za to je verovatna odluka monetarnih vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) da smanje kamatne stope, koja se očekuje sutra.

Berzanski trgovci pretpostavljaju da će zlato biti još privlačnije. Ovaj plemeniti metal opet postaje sve zanimljiviji u odnosu na državne obveznice. Velika je potražnja za zlatom i među centralnim bankama.

Biznis Kurir.rs/Biznis.rs