U BLIZINI GENEKSA NIČE NOVA KULA? Objekat bio u vlasništvu preduzeća "Napred", sada u planu mešoviti gradski centar na gotovo 140.000 kvadrata

Beograd.rs

Lokacija kod nezavršene garaže u novobeogradskom Bloku 34, nedaleko od Geneks kule, čija gradnja je počela još devedesetih godina, mogla bi biti pretvorena u zonu mešovitih gradskih centrara, koja i podrazumeva kombinaciju višeporodičnog stanovanja i komercijalnih sadržaja iz oblasti trgovine i uslužnih delatnosti, vidi se iz Elaborata za potrebe izrade PDR dela bloka 34, za koji je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio rani javni uvid.

Naručilac izrade plana je kompanija Verano, koja je 2005. godine od državnog preduzeća Napred kupila nezavršenu sedmospratnu garažu.

Granica plana obuhvata deo bloka između ulica Narodnih heroja i Studentske i Bulevara Arsenija Čarnojevića. Približna površina je 2,71 ha, a na njoj se nalaze neizgrađene površine, u okviru kojih se nalazi napušteni nedovršeni objekat garaže i samoniklo rastinje.

Uroš Arsić/Mondo 

Kako se u dokumentu navodi, kroz plansku razradu ispitaće se mogućnosti formiranja direktnog pristupa lokaciji iz postojećih saobraćajnica u području.

Planom je predviđeno da BRGP površine za mešovite gradske centre bude 135.280 m2, kao i da na tom mestu bude oko 3.000 stanovnika. Maksimalna visina venca objekta je, kako piše 32m, a "biće preispitana mogućnost gradnje visokih objekata."

Elaborat je izradio Urbanistički centar, a rani javni uvid trajaće do 30. septembra.

Inače, na ovom mestu je još 2009. godine planiran višefunkcionalni kompleks sa najvišom rotirajućom kulom u Srbiji - "Verano Tower". Prema projektu kompanije Projmetal komleks trebalo bi da sadrži poslovni i trgovinski deo, kao i hotel.

Biznis.kurir.rs/Ekapija