KUGLA SLADOLEDA U OVOM GRADU KOŠTA ČAK 8 €! Ko želi da se zasladi i osveži mora debelo da odreši kesu, cene skočile za čak 30 %

AP

Rim svake godine privlači milionske turiste koji žele da vide ‘večni grad’. Italijansku prestonicu može se istraživati nedeljama, ali neke znamenitosti su nezaobilazne. Svi žele da vide Koloseum, Vatikan i neverovatne muzeje, a nema ko nije bacio novčić u Fontanu di Trevi. Jedan turista iz Austrije je upravo pored najpoznatije fontane na svetu kupio sladoled, ali nije mogao da veruje kada je video račun.

Naime, dve kuglice sladoleda su ga koštale impozantnih 16 evra. Gotovo nezamislivo čak i za standarde Minhena, najskupljeg nemačkog grada sladoleda gde kuglica u proseku košta 2,12 evra.

Prema izveštaju iz 2024. godine, cene sladoleda u Italiji su od 2021. porasle za oko 30 procenata. Međutim, troškovi su obično veći na poznatim lokacijama kao što je Fontana Trevi. Povećanje cena sladoleda stalna je tema među turistima ne samo u Italiji, već i u drugim zemljama. Ako peteročlana porodica zajedno ode na sladoled, mogli bi da preskoče jednu ili dve kuglice ako ne žele da potroše ogromne količine novca. U Dubrovniku su turisti izveštavali o čak 15,60 evra koliko su platili za četiri kuglice.

Međutim, neki su pokušali da se suprotstave tome putem društvenih mreža. Na primer, jedna Rimljanka je snimila video i objasnila turistima kako da prepoznaju stvarno dobre sladoledarnice. Jedan Englez je u Splitu snimao različite jelovnike i pokušao ih je uporediti sa cenama kod kuće. Kao savet, svakako treba reći da je retko moguće pronaći povoljnu cenu na poznatim turističkim lokacijama, piše Fenix Magazin.

Biznis Kurir.rs/BizPortal