PRVI CG BREND: Pljevaljski sir zaštićeni proizvod?

Kilogram zasad samo 3 evra

PRVI CG BREND: Pljevaljski sir zaštićeni proizvod?

InfoBiz -
Pripada grupi belih masnih sireva, zri u salamuri ili surutki, a ima karakterističnu i prepoznatljivu aromu, prijatan mlečnokiseli ukus

PLJEVLJA – Čuveni pljevaljski sir mogao bi biti prvi zaštićeni crnogorski proizvod na nacionalnom nivou.

Pljevaljska opština, naime, u saradnji sa proizvođačima odradila je zahtevan posao na pripremi dokumentacije koja treba da dokaže specifičnost tog proizvoda i kandiduje ga za dobijanje oznake porekla.

Novoformirano Udruženje proizvođača pljevaljskog sira, koje okuplja 25 članova, predalo je u julu ove godine resornom ministarstvu Specifikaciju o zaštiti oznaka porekla, na dalju proceduru.

Sir koji sada prodaju nakupcima po ceni od samo tri evra, kako se nadaju, sa oznakom porekla mogli bi da plasiraju po znatno višoj ceni u renomiranim hotelima, restoranima i trgovinama.

Da je pokretanje postupka zaštite nekog proizvoda zahtevan, ali ne i nesavladiv posao, potvrdila je Nataša Vuković iz Službe za poljoprivredu opštine Pljevlja, koja kaže da su taj deo posla završili za pola godine.

Ona kaže da će proizvođači udruženja, ukoliko dobiju oznaku, jedini imati pravo da je koriste, a da to ne znači da i drugi proizvođači, ukoliko ispune uslove, posebno tehnologiju proizvodnje, neće moći da im se pridruže.

"Standardizovanje kvaliteta proizvoda bitno je da bi se stekli stalni kupci i obezbedila ugovorena prodaja", rekla je Vuković za podgoričku Pojbedu.

Smatra da pljevaljski sir u potpunosti ispunjava uslove propisane zakonom o oznakama, jer je, kako kaže, jedan od najcenjenijih autohtonih sireva Crne Gore.

"Pripada grupi belih masnih sireva, zri u salamuri ili surutki, a ima karakterističnu i prepoznatljivu aromu, prijatan mlečnokiseli ukus i karakteristike po kojima se razlikuje od sličnih. Za specifičnost i kvalitet ovog sira značajna je tehnologija (receptura) koja se, bez promene, prenosi generacijama", navela je Vuković.

Ona je posebno napomenula da specifilnost siru daje klima, kao i biljni sastav pašnjaka na kojima se muzna grla hrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track