SIMPO PRISTAO: Država većinski vlasnik kompanije
Foto: Tanjug

Prihvaćen Dinkićev predlog

SIMPO PRISTAO: Država većinski vlasnik kompanije

InfoBiz -
Vranjska kompanija prihvtila da se poreski dug tog preduzeća pretvori u akcije države. i obavezala se da će od danas redovno plaćati sve poreze državi i doprinose radnicima

BEOGRAD - Rukovodstvo Simpa prihvatilo je danas predlog ministra finansija i privrede Srbije Mlađana Dinkića da se poreski dug tog preduzeća pretvori u akcije države.

Time bi u država postala većinski vlasnik te kompanije, sa udelom od oko 70 odsto, saopštilo je Ministartvo finansija i privrede. Simpo se obavezao i da će od danas redovno plaćati sve poreze državi i doprinose radnicima, o čemu će biti potpisan poseban protokol i upućen Vladi na potvrđivanje.

Rukovodstvo Simpa je na današnjem sastanku s Dinkićem najavilo da će do kraja ove nedelje uplatiti dug za doprinose za penzijsko-invalidsko osiguranje, čime bi se stekli uslovi da Poreska uprava deblokira račun kompanije. To je, kako je saopštilo Ministarstvo finansije, pre svega u interesu 5.000 radnika u Simpu.

Poreska uprava Srbije je u petak, 23. avgusta, blokirala račun Simpa čiji je ukupan dug po osnovu poreza i doprinosa 4,88 milijardi dinara. "Sva preduzeća u Srbiji, mala i velika, državna i privatna, moraju imati potpuno isti poreski tretman. Zato je bilo neophodno da se i kompanija Simpo konačno uvede u sistem redovnog plaćanja poreza i doprinosa", piše u saopštenju Ministarstva finansija i privrede. Dodaje se da su to ministarstvo i Poreska uprava, na čelu sa njenim direktorom Ivanom Simičem, uspeli da "sa stoprocentnim uspehom uvedu nultu toleranciju neplaćanja poreza" i da se taj princip i ubuduće mora poštovati bez izuzetaka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja