Bilo da brinemo o svom zdravlju ili o svom novčaniku, postoje neke vrste hrane koje nikada ne bi trebalo da kupujemo u supermarketima. Ogromne količine šećera, štetnih masti, soli i aditiva stvaraju rizik od dijabetesa, bolesti srca i krvnih sudova, kao i brojnih hroničnih bolesti.

Osim toga, kada jednom postanemo zavisni od hrane prepune pojačivača ukusa, teško je da se vratimo na stari, prirodan i zdrav način. U moru nezdrave hrane koja mami sa polica supermarketa i dalje ima loših i lošijih sorti, prenosi Danas.

Punkufer je izdvojio neke vrste namirnica koje možete preskočiti ako želite da živite zdravo.

Rafinisane žitarice

Iako se reklamiraju kao zdrave, mnoge vrste žitarica sadrže mnogo šećera i malo vlakana, što može dovesti do naglih promena nivoa šećera u krvi i viška telesne težine. Problem nastaje kada naiđemo na trikove proizvođača i pomislimo da činimo nešto dobro za sebe ako izaberemo takvu hranu za doručak.

Rafinisane žitarice, žitarice i musli iz prodavnice koji se često jedu za doručak obično su visoko obrađeni i najbolje ih je izbegavati. Ako želite da budete sigurni u kvalitet hrane koju konzumirate, najbolje je da izaberete neprerađene ili malo obrađene pahuljice, kao što su, na primer, ovsena kaša, bez dodataka, pa dodajte semenke, voće, začine i druge aditive po želji, savetuje Punkufer.

profimedia0676126578.jpg
Profimedia 

Kocke za supu

Komercijalno dostupne kocke za supu često sadrže sumanute količine soli, aditiva, konzervansa, pojačivača ukusa (poput mononatrijum glutamata) i veštačkih aroma. Uz domaću supu birate sveže i zdrave sastojke bez nepotrebnih hemikalija. Zato je bolje preskočiti kocke i supe iz kesice ili bar dati prednost onima koji sadrže manje soli i „hemije”.

Lažni sir

Lažni sirevi po ukusu i teksturi podsećaju na prave, ali ako pogledamo sastav ovakvih veštačkih proizvoda, često ćemo naći brojne nezdrave sastojke. Pored nedefinisanih masnoća, skroba, boja i aroma, takvi proizvodi sadrže i razne druge hemikalije koje dugoročno mogu štetiti zdravlju. Na primer, E407 (karagenan), E412 (guar guma) i E417 (tara guma) mogu izazvati probleme sa varenjem i još ozbiljnije bolesti.

0702-damir-dervisagic-copy.jpg
Damir Dervišagić 

 Pokazatelj nekvalitetnog sira najčešće je povoljna cena, ali najviše možete saznati čitanjem deklaracije i sitnim slovima na ambalaži. Prirodni sir obično ima kratku listu sastojaka. Da biste bili sigurni da ste odabrali sir koji zaista sadrži sir, morate pročitati deklaraciju na proizvodu. Budite posebno sumnjičavi prema siru koji se prodaje u listovima. Pri kupovini sira uvek je bolje dati prednost siru u komadu – rezani sir takođe često sadrži nezdrave aditive, a dobro je sumnjati u sir koji je označen kao „sir za pica“.

Mleveno meso

Kao zvezda sarme i punjenih paprika, bolonjeze sosa, punjenih odreska i roštilja, mleveno meso je idealan sastojak za pripremu brzih i ukusnih jela, ali samo ako znate šta kupujete. Kupovina prethodno upakovanog mlevenog mesa se uopšte ne preporučuje jer ne možete biti sigurni kada i koji delovi mesa su mleveni. Istraživanje objavljeno pre nekoliko godina pokazalo je da je svako peto upakovano mleveno meso lošeg kvaliteta, odnosno da deklaracija ne odgovara proizvodu.

mleveno-meso.jpg
Profimedia 

 Najbolje je kupiti sveže mleveno meso, što znači da treba da izaberete komad(e) mesa koje želite i zamolite mesara da vam ga samelje. Tako ćete biti najsigurniji da ste kupili dobro meso. Obratite pažnju na boju mesa. Sveža, sirova mlevena govedina treba da bude crvena, a boju može da pokvari pogrešna temperatura kojoj je bila izložena, svetlost, rast mikroba i izlaganje kiseoniku. Loš miris koji se lako prepoznaje takođe ne treba zanemariti. Lepljiva ili sluzava tekstura – ​​bilo da je kuvano ili sirovo meso – može ukazivati na štetne bakterije.

Pavlaka za kuvanje

Krema za kuvanje je razblažena verzija prave, bogate kreme, koja sadrži nepotrebne masti i razne aditive. Krema za kuvanje sosova ne daje posebno upečatljiv ukus, a ako dodate previše, može da umanji ukus ostalih sastojaka. U receptima za sosove zamenite je punomasnim mlekom sa dodatkom putera. U nekim jelima će se služiti i grčki jogurt ili maskarpone.

Kurir.rs/Nova.rs/Prenela S. Č.