Rudarenje litijuma je još tema javnih debata u Srbiji. Najčešće pitanje u njima jeste uticaj rudnika na životnu sredinu, a na tu temu može se čuti mnogo dezinformacija nastalih u zabludama koje, uglavnom, kruže internetom. Zbog takvih narativa direktno je otežana tranzicija na zelenu energiju, jer, prema rečima stručnjaka, taj mineral zauzima centralno mesto u globalnoj tranziciji zelene energije. Roland Šavaz, generalni sekretar međunarodne asocijacije za litijum, eksplicitan je u tvrdnji da se svet ne može boriti protiv klimatskih promena bez litijuma.

- Može se reći da je u pitanju nova industrijska revolucija i početak velike promene u društvu. Litijumske baterije se ne koriste samo za električna vozila. Kao hemijski element on pojednostavljuje proces u skladištenju energije iz obnovljivih izvora. Litijum ima najmanji atom, a snaga tog atoma daje tri puta više energije u odnosu na svoju veličinu. Želim da naglasim da je upotreba litijuma široka, a ono što je najvažnije, koristi se i u medicini - detaljan je Šavaz.

rt.jpg
Promo 

Direktni benefiti

Organizacija na čijem je čelu broji oko 70 članova, koji posluju u 25 zemalja. Članice asocijacije se nalaze u Severnoj i Južnoj Americi, u Africi i Evropi. Radi se o rudarskim kompanijama čije aktivnosti donose direktne benefite i velike koristi zemljama u kojima posluju.
Šavaz objašnjava da su u udruženju i rafinerije i kompanije koje koriste litijum, poput fabrika keramičkih proizvoda, proizvoda za kuhinje, praktično sve one kompanije koje se u svom poslovanju oslanjaju na upotrebu litijuma.
- Rudarske metode su se promenile mnogo u odnosu na to kako je bilo ranije. Danas rudarske aktivnosti otvaraju mnogo novih poslova, imaju pozitivan uticaj na društvo i nemaju negativan uticaj na životnu sredinu. Trenutno se litijum eksploatiše u pet zemalja uz striktno poštovanje standarda na polju zaštite životne sredine - objašnjava on, dodajući da se skoro dve trećine litijuma rudari u Australiji, a da je iza nje Čile.

Visoki prihodi

Obe zemlje karakterišu visoki prihodi od rudarskih aktivnosti i doprinosi koji se mere u milijardama. Šavaz ističe da Srbija može da igra veoma značajnu ulogu u evropskoj zelenoj tranziciji, a zemlja poseduje potencijal da bude važan učesnik i na svetskom nivou zbog toga što je Jadar ležište svetske klase. On ukazuje da je važna i strateška lokacija Srbije i blizina fabrika litijumskih baterija, ali i to da su zemlju posetili najviši svetski i evropski zvaničnici, što vidi kao potvrdu uloge Srbije u globalnoj zelenoj tranziciji.
- Želeo bih da naglasim jedno lepo zapažanje. Srbija može da postane lider u industriji i proizvodnji litijuma imajući u vidu nasleđe čuvenog Nikole Tesle - optimistično zaključuje Roland Šavaz.

Biznis.kurir.rs